Najkraće liste čekanja u UKC Niš

NIŠ

Na klinikama UKC Niš najkraće su liste čekanja pacijenata na odgovarajuće interevencije u Srbiji, što je zaista veliki uspeh, kazala je profesorka dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koja je sa državnim sekratarom Ministarszva zdravlja  dr Mirsadom Đerlekom obišla UKC Niš i o tekućim pitanjima i prioritetima za ovu godinu razgovrala sa direktorom profesorom dr Zoranom Perišićem.

     Tokom borvaka u Nišu dr Sanja Radojević Škodrić i dr Mirsad Đerlek su razgovarali i sa direktorima  svih ustanova kako primarnog i sekundarnog tako i tercijalnog nivoa na teritoriji Nišavskog upravnog okruga.

     „Posebnu pažnju smo obratili na listu čekanja koje postoje u svim, i najrazvijenijim zemljama, ali  moram da pohvalim Univerzitetski klinički centar Niš koji ima najkraće liste čekanja u Srbiji i to na svim klinikama. Čak i na ortopediji koja je najveći problem u celoj Srbiji, najbolja situacija je u UKC Niš“,istakla je dr Sanja Radojević Škodrić.

     Ona je dodala da i kada je u pitanju katarahta lista čekanja ne postoji u Nišu, ne postoje ni liste čekanja za pejsmejker što je za svaku pohvalu, a na sten se čeka mesec dana, za koronarografiju je lista čekanja do dva meseca što je izuzetan  podatak.

     „Profesor dr Perišić je potvrdio i da UKC Niš ima sve lekove i medicinski materijal što je osnov za liste čekanja i svega će imati jer po prvi put od 2019.godine, neposredno pre kovida i u vreme kovida lek i ugradni meterijal čeka pacijenta u zdravstvenoj ustanovi“, dodala je dr Sanja Radojević Škodrić.

    Prema rečima dr Mirsada Đerleka prioritet ove godine u zdravstvu biće da se lekari i zdravstvene ustanove što više približe pacijentima, i onima koji su najudaljeniji. On je istako da je država jako zainteresovana za poboljšanje zdravstvenog sistema. Nastavlja se sa nabavkom najsavremenije opreme  jer ministarstvo želi lekarima da omogući sve uslove  za rad.Nastaviće se i trend zapošljavanja najboljih studenata i kadrova.

   „Ono što je ideja ministarke zdravlja dr Danice Grujičić jeste da se promeni organizacija primarne zdravstvene organizacije i o tome smo danas govorili.Cilj  reforme je da se i fizički i geografski i efektivno što bliže priđe pacijnetima.Zdravstvenu zaštitu moraju dobiti i oni ljudi koji žive 20 kilometara od doma zdravlja jer imaju ista prava kao i oni koji žive u Nišu, Beogradu , Novom Sadu ili Kragujevcu“, istako je Đerlek.

    Direktor UKC Niš profesor dr Zoran Perišić je istakao da su i UKC Niš i Minsitarstvo zdravlja i Republiški fond na zajedničkoj  misiji, da zdravstvo Srbije učine boljim i da se nastavi decentralizacija srpske medicine i da i građanima na jugu zemlje vrhunska medicina bude dostupna. Dr  Zoran Perišić je najavio i početak rekonstrukcije nekih klinika u starom delu UKC-a.

    „Naredne nedelje počinje rekonstrukcija Infektivne klinike odobrenim  sredstvima Ministarstva zdravlja a vrlo brzo iza toga krenuće i  rekonstrukcija Klinike za kardiologiju.Nastavlja se i borba za sredstva ta rekonstrukciju porodilišta, deo će doći od grada a deo od instutucija države“, istako je dr Zoran Perišić.

    Profesorka dr Sanja Radojević Škodrić je dodala i da građani ne treba da brinu zbog lekova jer su sporadične nestašice lekova redovna pojava iz objašnjivih razloga.

    „Probleme  sa nestašicom nemamo, tržište je potpuno snabdeveno a stvorene su i zalihe. Zamolila bih građane da ne povlače veće količine lekova iz apoteka i tako stvaraju veštačke zalihe jer se na taj način izaziva nepotrebna panika“, zaključila je dr Sanja Radojević Škodrić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare