Najbolji edukatori mladih o reproduktivnom zdravlju su njihovi vršnjaci

NIŠ

Važno je da mladi znaju što više o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, kako bi imali što više kontrole nad svojim životom i u partnerskoj emotivnoj vezi. Takođe, važno je da mladi ne podležu pritisku okoline i da spoznaju svoje telo i način na koji funkcioniše i da izgrade stav o seksualnosti, smatraju u Centru za razvoj građanskog društva PROTECTA koji realizuje projekat „Moraš i treba da znaš“. Cilj je edukovanje mladih o temi seksualnog i reproduktivnog zdravlja a tim povodom je organizovana obuka za vršnjačke edukatore, koji će svojim vršnjacima u svojim školama preneti stečeno znanje.

 Cilj same obuke je da edukujemo mlade o reproduktivnom zdravlju i da ih osnažimo da oni budu podrška svojim vršnjacima u svojim školama u vidu vršnjačke edukacije. Mladima smo spremili zanimljive radionice i predavanja koji su edukativnog karaktera, i želimo da ih na interaktivan način upoznamo sa temom i da ih osnažimo“, kaže Marija Živković koordinator projekta.

                    Obuci je prisustvovalo oko 50 mladih iz osam osnovnih i devet srednjih škola. Projekat „Moraš i treba da znaš“ je realizovan uz podršku Gradske opštine Medijana.

                      Organizatori ove obuke navode da je jedan od ciljeva seksualnog obrazovanja podrška mladima da u godinama odrastanja i sazrevanja izgrade sopstveni sistem vrednosti i samopoštovanja, koji će im omogućiti da donose odgovorne odluke i da se odgovorno ponašaju. Takođe dodaju i da je važno da mladi o ovoj temi razgovaraju i sa svojim roditeljima.

                    PROTECTA-u su osnovali učesnici Studentskog protesta ‘96/97. sa ciljem da se kroz buduće aktivnosti energija mladih usmeri u pravcu pozitivnog društvenog delovanja na lokalnom i nacionalnom nivou.

                   Udruženje Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA je dobrovoljno, nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme radi ohrabrivanja i osnaživanja nezavisnih građanskih i omladinskih inicijativa kroz jačanje kapaciteta i svesti građana, unapređivanja demokratskih procesa na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou i radi jačanja uloge građana u procesima donošenja odluka.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare