Najbolje selo u Srbiji Pečenjevac

LESKOVAC

Najbolje selo u Srbiji, u konkurenciji naselja do dve hiljade žitelja je Pečenjevac, odlučio je žiri manifestacije ‘’Susreti sela Srbije’’, a odluka je saopštena na završnoj priredbi, prošle subote u Lozoviku.

Pečenjevac je, u kategoriji sela  u kojima živi do 2 hiljade stanovnika, proglašen  najboljim, a nagradu je, u Lozoviku kod Velike Plane, primio  dugogodišnji predsednik Mesne zajednice i aktuelni direktor Doma kulture Miroslav Stanojević.  

Za doprinos kvalitetnijem životu na selu, priznanje je pripalo i Biljani Pavlović, zaposlenoj u pečenjevačkom Domu  kulture.

‘’Susreti sela’’ је, više od pola veka stara, manifestacija čiji je cilj očuvanje tradicije I narodnog stvaralaštva I društveno-ekonomski razvoj seoskih sredina.   

Susrete sela organizuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, a pri izboru najboljih, ocenjuje se godišnja aktivnost sela u razvoju poljoprivredne proizvodnje, obrazovanja i vaspitanja, izgradnji i uredjenju naselja i kulturnim dostignućima.

 U proteklih 20 godina nestalo je  dvanaest sela koja su nekada bila pobednici takmičenja.

Zato je cilj manifestacije  da sačuva selo, kroz negovanje izvornosti, običaja I poetike kraja u kome je smešteno, ali i da mlade ljude motiviše da ostanu na rodnim ognjištima.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Peca
Peca
4 godine pre

Valjda se iz priložene fotografije vidi da se selo zove P E Č E NJ E V A C, nikako Pečenjevce… I posle sujeta proradi pa su vam krivi čitaoci koji dobronamerno ukazuju na greške. Živi bili!