Najbolje lokalne samouprave Vranje, Kragujevac, Sokobanja i Vrnjačka Banja

VRANJE-VRNJAČKA BANJA

Najbolje lokalne samouprave su Kragujevac, Vranje, Sokobanja i Vrnjačka Banja i oni su dobili godišnju nagradu koju dodeljuju Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS) i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).


Čestitajući pobednicima, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović rekao je da je Nagradni fond ove godine iznosio 10 miliona dinara, a da je na adresu Ministarstva u okviru Javnog poziva za dodelu Godišnjih nagrada stiglo 30 prijava. Dodao je da je cilj da se istaknu izuzetni primeri dobre prakse na lokalu, te da se inspiriše celokupni dalji razvoj sistema lokalne samouprave u Srbiji.
„Proglašavamo najbolje opštine i gradove i dodeljujemo im nagrade prvenstveno da bismo podstakli sve naše jedinice lokalne samouprave da ulože dodatne napore u podizanje kvaliteta života ljudi na lokalu. Uveren sam da se Kragujevac, Vrnjačka Banja, Vranje i Sokobanja, neće zaustaviti na ovom priznanju i da će u budućnosti biti još spremniji u sprovođenju najvažnijih zadataka, pre svega, u pružanju usluga, jer je kontinuirano transparentno, odgovorno i delotvorno upravljanje ključno za očuvanje poverenja građana“, naglasio je Martinović.
Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO naglasio je da Stalna konferencija u saradnji s Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i sa drugim partnerima, već godinama podržava svoje članice u naporima da pravni okvir, procedure i svoju praksu usklade s načelima dobrog upravljanja.
„Ovo je rezultat brojnih inicijativa na polju dobrog upravljanja, a danas smo se okupili da predstavimo i promovišemo dobre primere iz cele Srbije – i da time: potvrdimo da usvajanje i primena načela dobrog upravljanja dovodi do konkretnih pozitivnih promena, da su napori koje opštine i gradovi ulažu prepoznati i da, što je najvažnije, stvaraju bolje uslove za život lokalne zajednice“, istakao je Tarbuk.
MDULS je pobednicima konkursa dodelio sredstva iz Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara. Pobednici u svakoj od četiri oblasti ostvarili finansijsku nagradu u iznosu od 2,5 miliona dinara.
Osim sredstava iz fonda Ministarstva, a u cilju dodatne podrške razvoju i primeni principa dobrog upravljanja u radu lokalnih samouprava, SKGO pobednicima konkursa donira opremu na osnovu utvrđene namene za utrošak sredstava prema predlozima nagrađenih gradova i opština. Ukupan nagradni fond iz SKGO iznosi 4,5 miliona dinara koji će u jednakim iznosima od 1.125.000 dinara biti raspodeljen na četiri pobednika konkursa uz podršku Programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“. (kraj) MD/LJS

Foto: MDULS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare