NAJBOLjA PRIČA SLOBODANA KALINOVIĆA

 

LESKOVAC

 

Na šestom konkursu za kratku priču „Vukašin Conić“ žiri u sastavu Biljana Mičić, predsednica, Cvetana Radivojević i Dragan Radović jednoglasno je odlučio da za najbolju izabere priču Vrščanina Slobodana Kalinovića „Doktor Pau i tumačenje snova“.

Drugonagrađeni je Milan Ilić iz Novog Sada za priču „Zlatnik“, dok je treću nagradu dobio Aleksandar Novaković iz Beograda i priča „Ne mogu da napišem priču o tome“.

Na konkurs, koji s jedne strane čuva uspomenu na književnika i autora „Dalekih belih puteva“ i „Ukusa zemlje“, a s druge populariše i obogaćuje žanr kratke priče koji je našem sugrađaninu Vukašinu Coniću bio prva i najveća ljubav, stiglo je ove godine najveći broj radova. 150 autora iz čitave Srbije i zemalja u okruženju poslalo je ukupno 447 priča.

„Žiri se pre svega rukovodio oblikovanjem građe, autentičnošću ideje i umetničkog postupka stvaralačke imaginacije. S obzirom da je stigao veliki broj izuzetno kvalitetnih radova, što prvo potvrđuje značaj ovog konkursa kao važnog književnog događaja, a sa druge strane i da je žanr kratke priče u jednoj povlašćenoj poziciji u odnosu na ostale žanrove. Čitav postupak odabira najboljih uopšte nije bio lak, žiri je sve pažljivo čitao, pa smo izdvajali, pravili selekcije… Za masu od gotovo 500 priča je bilo potrebno puno vremena, kako su radovi pristizali mi smo ih čitali, pa onda to iznova i iznova… Tražili smo najautentičniji priču po toj stvaralačkoj imaginaciji. Za prvonagrađenu priču smatramo da ima izuzetnu poetizaciju teksta, jednu izuzetnu upotrebu teksta, sva je topla i emotivna, tako da tu nismo imali problema, “rekla je predsednica žirija  Biljana Mičić.

Slobodan Kalinović, autor najbolje priče, većinom piše poeziju. Većinu nagrada koje je osvojio dobio je za napisane pesme.

Za kratku priču „Tri prsta prašine“ pre dve godine je dobio nagradu „Službenog glasnika“ za najbolju studentsku priču.

Nagrada na konkursu „Vukašin Conić“ mu je druga za kratke priče.

(kompletan tekst u leskovačkom nedeljniku Nova Naša reč.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare