Najbolja predstava “Sumrak bogova” Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora

NIŠ

Rečima “ Prvi pozorišni festival “ Teatar na raskršću je mrtav! Živeo drugi pozorišni festival”, u stilu najvećeg pozorišnog stvaraoca Šekspira, direktor Narodnog pozorišta u Nišu i direktor festivala Spasoje Ž. Milovanović označio je sinoć kraj prvog Festivala balkanskog kulturnog prostora.

Najbolja predstava Prvog Festivala na raskršću  je “Sumrak bogova” Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora u Sloveniji – odlučio je stručni žiri na čelu sa Miom Begović, glumicom iz Zagreba. Ovu odluku žiri je dodelio predstavi za koju kažu da je “uprkos izrazito teškoj temi, svim svojim elementima gradila i napravila autentičnu teatarsku magiju. Kako stoji u obrazloženju žirija “Maksimalno koherentnim i zaokruženim pozorišnim jezikom, kao i sugestivnom i preciznom glumačkom igrom, autorski tim i izvođači su nam pokazali savremeno i aktuelno scensko čitanje priče koja tematizuje političke i etičke lomove vremena u kome živimo”.

Stručni žiri festivala balkanskog kulturnog prostora  činili su i  Katarina Kocevska, glumica iz Skoplja, Bogdan Kostea, glumac i reditelj iz Arada, Branislav Mićunović, ambasador Crne Gore i reditelj iz Podgorice, i Enver Petrovci, glumac i profesor iz Prištine.

Pored stručnog žirija predstave na Festivalu ocenjivali su i žiri okruglog stola kritike i žiri novinara. Žiri novinara  u sastavu Borka Trebješanin (Politika), Tanja Mijović (Treći program RTS-a), Miljana Nikolić (Belami), Lidija Georgijev (RTS, dopisništvo Niš) i predsednik Tatjana Nježić (Blic), imao je istu ocenu kao i stručni žiri  i za najbolju predstavu proglasio komad “Sumrak bogova”.

 Priznanje za režiju dodeljeno je  Daliboru Mataniću za predstavu “Sumrak bogova” . Nagrada mu je dodeljena za “pouzdan rediteljski postupak, iščitavanje globalne tragičke teme rađanja fašizma, te u njoj beznadežne pozicije čoveka i njegovog stradanja”, obrazlaže žiri.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Nataša Matjašec Rošker za ulogu Baronice Sofi fon Ešenbek u predstavi “Sumrak bogova”.

“Fascinantna glumačka zrelost Matijašec Roškerove je afirmisala ženski princip u dominantnom muškom svetu i minuciozno odabranim detaljima, dostojnim vrhunskog talenta i zanatske besprekornosti, usmeravala energiju kompletnog glumačkog ansambla”, ocenio je  stručni žiri ulogu najbolje glumice.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Marku Markoviću za ulogu Ernesta Bošnjaka u predstavi “Kad bi Sombor bio Holivud” jer je u predstavi, kako je žiri obrazložio,u raslojavanju lika “ dao osnovni ton igre celog ansambla i furiozno ga vodila kroz epohe Sombora”.

Najbolja mlada glumica Teatra na raskršću je Jelena Laban koja je igrala u komadu Kapital Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju. kako je žiri ocenio nagrađena je za “snagu tragetkinje i zaigranost deteta” u predstavi “Kapital”.

Najbolji mladi glumac je Petja Labović koji je tu nagradu dobio za tumečenje lika  Martina fon Ešenbeka u predstavi “Sumrak bogova”.

Žiri je ocenio da je najbolji scenograf  Marko Japelj koji je radio scenografiju za predstavu  “Sumrak bogova”, jer je “minimalnim glumačkim sredstvima, lavirajući između muškog i ženskog principa, u isti mah bio legitimni naslednik monstruozne porodice ali i njen egzekutor”.

 Tatjana Radišić, dobila je nagrada za kostimografsko ostvarenje za predstavu “Kad bi Sombor bio Holivud”.  

Irena Popović Dragović nagrađena je  za originalnu scensku muziku u komadu “Kad bi Sombor bio Holivud” Andreja Kulešević za scenski pokret.

Specijalna nagrada dodeljena je glumačkom ansamblu predstave “Kapital”, koji je “izuzetnom predanošću, ogromnom energijom i zanatskim umećem plenio sa scene i ostavio moćan efekat”.

Nagrade je uručila predsednica žirija Mia Begović koja se zahvalila organizatoru festivala, kolegama na sceni i u žiriju a posebno divnoj publici u Nišu. “Osobno duša mi se napojila vama” rekla je Mia Begović obraćajući se publici.

U čast glumaca Festivala sinoć je izvedena predstava “ Sarajevo 1914. Mali mi je ovaj grob” Biljane Srbljanović u režiji Tanosa Nikasa i izvođenju  Ars Moriendi Theatre Group iz Soluna

Od 11. marta izvedeno je  u okviru Prvog festivala na raskršću 10 predstava iz osam zemalja. Od ovog broja osam ih je bilo u takmičarskom programu. Predstave je pogledalo oko 5.000 ljudi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare