Najavljeno otvaranje laboratorije u Vranju za PSR testove

VRANJE

Da bi jesenji talas koronavirusa dočekali spremni počeo je obilazak postojećih pi-si-ar laboratorija širom Srbije, kao i devet lokacija za nove laboratorije, u sredu, je izjavila premijerka Ana Brnabić.

Jedna od novih lokacija je i Zavod za javno zdravlje u Vranju.

O tome je, juče, u Vranju govorio i profesor dr Branislav Tiodorović.

On je rekao da je otvaranje laboratorije u Vranju za pi-si-ar testove u perspektivi, ali da su za to potrebni posebni uslovi.

“Moramo biti objektivni da vidimo da li područje Srbije pokriveno sa sadašnjim laboratorijama. Nove laboratorije što se tiče pi-si-ar biće u Zaječaru i verovatno Užicu, a Vranje je u nekoj perspektivi. Nomalno moraju se stvoriti uslovi i kadrovski i prostorni. Koncepcija razvoja ove službe u Srbiji je takva da ona bude što dostupnija što raširenija mreža, ali morate imati za to i sposobne kadrove i posebne uslove, jer ovaj pi-si-ar se ne može raditi u običnim laboratorijama, on zahteva mnogo ozbiljnije uslove”, naglasio je profesor Tiodorović.

U  naredna dva do tri dana biće doneta odluka o tome kako će biti održavana nastava u novoj školskoj godini, rekao je dr Tiodorović.

On je istakao da će to biti zajednička odluka koju će doneti Republički krizni štab, obrazovni sistem i epidemiolozi.

“Nešto što nas očekuje to je eventualni početak škole, to je ono što će dovesti do toga da moramo mnogo da radimo svi zajedno ne samo zdravstveni, nego i obrazovni sistem i roditelji. Deci je potrebno da budu u školi da imaju školsku nastavu ne smeju gubiti, pogotovo kod male dece prvog i drugog razreda je vrlo važno iz socijalnih razloga i razvoja ličnosti obezbediti da to bude i u samoj školi, a ne samo on-lajn, dok će u srednjim školama on-lajn sistem sigurno biti zastupljeniji. O tim modelima ćemo tek  raspravljati i u naredna dva tri dana imaćemo odluku”, rekao je dr Tiodorović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare