Najavljeno : Medijana se za turiste otvara do kraja godine

NIŠ

Među važnim projektima za Grad Niš nalazi se i Arheološko nalazište Medijana koje bi za posetioce trebalo da bude otvoreno do kraja godine, a u koje je u poslednjih 10 godina uloženo više novca nego ikad u istoriji njegovog postojanja, kazala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotorivski i Andrianom Anastasov, gradskom većnicom resorno zaduženom za turizam i kulturu  tokom boravka u Nišu obišla i ovo arheološko nalazište.

“Toliko mi je drago što sam izdvojila vreme da dođem i da vidim ovo važno arheološko nalazište, kulturni i istorijski prostor koji, ne samo Niš, već i Srbiju stavlja na svetsku mapu kulturne baštine. Na ovaj način se upoznajem sa tim šta je sve potrebno da ovde uradimo da bi sve bilo završeno kako bi smo nalazište otvorili za građane i turiste do kraja ove godine. Još draže mi je što sam saznala da se istraživanja nastavljaju. Ovde postoji još mnogo stvari koje su unekom vremenu zakopane, a i kada se Medijana otvori za posetioce ljudi koji rade ovde nastaviće dalja istraživanja. Kada vidite da je ovo samo deo onoga što možemo da pokažemo svetu od našeg istorijskog nasleđa bilo bi mnogo, a kada pomislite da će posetioci iz čitavog sveta ovde dolaziti, a da će uz ono što vide videti da se i dalje nastavljaju istraživanja stvarno je za veliki ponos. Uložićemo koliko god novca bude bilo potrebno da arheološko nalazište bude otvoreno ua javnost”, istakla je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

                    Brnabić je napomenula da se u ovo arheološko nalazište poslednjih 10 godina ulaže najviše od kada postoji.

                     “Niš će stvarno biti administrativni, kulturni i turistički centar i svojevrsno želežničko i putno čvorište ovog dela Evrope kao što je to bio nekada u vreme Konstantina Velikog”, kazala je Brnabić.

                      V.d. direktorka Narodnog muzeja u Nišu Vesna Crnoglavac je dodala da je u toku realizacija posednjih projekata u sklopu velikog projekta Gradovi u fokusu koje finansira Ministarstvo kulture a sufinansira Grad Niš.

                   “Sve to predviđa veći broj aktivnosti za stvaranje uslova da lokalitet postane dostupan posetiocima i da ga konačno i za građane Niša ali za domaće i svetske posetioce otvorimo i pokažemo sve lepote i sve ono što je urađeno od kada traju istraživanja od tridesetih godina 20 veka”, kazala je Vesna Crnoglavac.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare