Nagrađeni Pavle i Slađana, najrevnosniji čitaoci

LESKOVAC

Biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu je povodom Savindana vršila besplatan upis ili obnovu članarine na period od tri meseca za sve učenike i studente. Ovom prilikom na Dečjem odeljenju priređena je i izložba publikacija za decu i odrasle koje je biblioteka prinovila tokom trajanja sajamskih popusta krajem prošle godine.

Posebno su nagrađeni i najvredniji čitaoci, koji su dobili besplatan upis i publikacije iz izdavaštva same biblioteke. Među najmlađima čitanjem se istakao Pavle Stamenković, učenik prvog razreda osnovne škole OŠ „Trajko Stamenković“ u Leskovcu, koji jednostavno ne zna koliko puta je do sada bio u biblioteci i koliko je knjiga pročitao. Statistika kaže da je za godinu dana imao 84 poseta biblioteci iz raznoraznih povoda (pozajmice, vraćanje knjiga…).

„U biblioteku me vodi mama i ona voli da ide sa mnom u biblioteku. Volim da čitam knjige o geografiji, ali i „Put u svemir“. U toj knjizi ima i malo istorije o tome kako su ljudi putovali u svemir. Preporučio bih za čitanje „Moj atlas Evrope“. To je knjiga o geografiji iz koje ćete mnogo da naučite. Možete da saznate, na primer, koje su države u Evropi, gde se nalaze, da je, recimo, Crveni trg najpoznatiji trg u Moskvi, koja se nalazi u Rusiji. Rusija pripada Istočnoj Evropi, ali i Aziji, a ista priča je i sa Kazahstanom i Turskom, jer se i one nalaze i u Evropi i u Aziji. U ovoj knjizi postoje i pitanja kviz.“

Među odraslima najaktivnija je bila članica Slađana Pešić, penzioner, koja kaže da u ovo vreme je bolje da se čitaju knjige nego da se piju bensedini.

„Aktivno čitam sigurno već 30-ak godina. Ne vodim evidenciju, ali su mi rekli da sam pročitala 90-ak knjiga. Obično uzmem par knjiga, kako koju pročitam vratim i tako u krug. Volim da čitam trilere, a obično čitam tako što, kad se zainteresujem za nekog autora, onda pročitam sve što je on objavio i biblioteka poseduje. Čitala sam Puza, Zorana Momčilovića, Alimpićku, Violetu Jović, Kujićku… Preporučila bih da svako pročita knjigu „Grad bola“ koju je napisao 17-godišnji Rom iz Niša Meti Kamberi. Pročitala sam je u jednom dahu, a sada je tražim i da je kupim, jer ono što mi se sviđa gledam i da kupim i imam u svojoj ličnoj biblioteci.“

U pauzi čitanja Slađana čuva dve unuke i polako opet čita knjige za decu, ali se igaju i igrice i Ringe-ringe-raja…

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare