Nagrađena profesorka i književnica Sunčica Denić

VRANJE

Nagrada „Đorđe Lekić“ koja se tradicionalno dodeljuje na Svetosavskoj akademiji u Gračanici, ove godine je pripala književnici i profesorki iz Vranja Sunčici Denić.

Nagrada joj je dodeljena za izuzetan prosvetno-pedagoški doprinos na prostoru Kosova i Metohije.

U prigodnoj besedi na Svetosavskoj akademiji koja je održana u Gračanii, Denić se zahvalila na nagradi i kazala da je počastvovana što smatraju da se upisuje u nastavljače svetosavskog duha.

„Ceo svoj radni vek provela sam učeći i poučavajući druge. Najpre u školama po Kosovu i Metohiji, a potom preko 30 godina na Učiteljskom, sada Pedagoškom fakultetu u Vranju, Univerziteta u Nišu. Ta vrsta javnog pokazivanja pred onima koji žele ili ne da vide i čuju to o čemu je reč, potom do prihvatanja  naučenog i primenjivanja u svojim poslovima i životima, najteži je zadatak. I najlepši, ako iza toga sa dostojanstvom nosimo potvrdu o bitnosti i uspešnosti nastavničkog posla“, rekla je Denić.

Ona je dodala da je dr Đorđe Lekić kao metodičar i metodolog postavljao teze, tražeći najbolji ishod za one koji će se baviti pedagoškim radom.

„On je kao nastavnik, naučni radnik, publicista, didaktičar i istraživač postavio značajne smernice za mnoge pedagoške discipline, od muzike, likovnog i govornog umeća preko jezika i matematike, do svega onoga što se tiče, prevashodno, razredne nastave“, rekla je Denić.

Decenijama sam preporučivala svojim studentima i kolegama njegovu Metodiku razredne nastave koja je, kao i ostale njegove knjige, na učiteljskim i pedagoškim fakultetima primarna literatura, zaključila je ona.

Nagradu tradicionalno dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Kosova i Metohije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare