Nagrada “Stevan Sremac” Vuletu Žuriću

NIŠ

Nagrada „Stevan Sremac“ za najbolјu proznu knjigu u 2018. godini pripala je Vuletu Žuriću za roman „Pomor i strah“, objavljen u izdanju Lagune.

Žiri koji je radio u sastavu dr Adrijana Marčetić, dr Jelena Jovanović i Enes Halilović odluku je doneo jednoglasno.

Za Nagradu „Stevan Sremac“ za 2018. godinu prispelo je sedamdeset i devet proznih knjiga. Pored Žurićevog romana, u užem izboru su bile i knjige „I neka mi posle neko kaže“, Stana Dinić Skočajić, „Ka granici“, Vladimira Arsenijevića, „Odustajanje“, Jelene Lengold, „Prelest“, Filipa Grbića i „Pust“, Jane Rastegorac.

„U romanu ‘Pomor i strah’ Vule Žurić gradi snažu alegoriju o ranjivosti i istrajnosti lјudske prirode u tragičnim okolnostima, zasnivajući priču na istorijskom događaju, epidemiji kuge u Sremu krajem 18. veka. Iako polazi od dokumenata i istorijskih činjenica, Žurić ne piše tradicionalan istorijski roman, već kombinujući elemente trilera, horora i fantastičnog pripovedanja, oblikuje originalan narativ koji zahvata širok spektar različitih značenja. Priča o strašnim događajima u Irigu 1795. godine univerzalna je metafora o svetloj i tamnoj strani lјudske prirode, o veri, požrtvovanju, lјubavi i strahu. Roman ‘Pomor i strah’ poseduje sve najbolјe osobine Žurićevog pripovedačkog stila, vešto vođenje priče, preciznost jezika i uverlјivo oblikovanje karaktera“, navodi se u obrazloženju žirija.  

   

Nagradu „Stevan Sremac“ dodelјuje grad Niš. Program Nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos. Nagrada će Vuletu Žuriću biti uručena tokom trajanja manifestacije „Dani Stevana Sremca“ koja se održava u Nišu svakog novembra.

      Vule Žurić rođen je u Sarajevu 1969. godine. Objavio je romane „Blagi dani zatim prođu“, „Rinfuz“, „Tigrero“, „Crne ćurke i druga knjiga crnih ćurki“, „Mrtve brave“, „Nedelјa pacova“, „Srpska trilogija“, „Republika Ćopić“, „Roman bez ormana“ i „Pomor i strah“.

Autor je osam zbirki priča, knjige eseja i kolumni „Dvanaesti igrač“ i knjige radio-drama „Crni glas za belu hartiju“. U koautorstvu sa Božom Koprivicom objavio je knjigu o večitom derbiju „Derbi, moj derbi – Mnogo smo jači“. Bavi se priređivačkim radom, kao i prevođenjem sa engleskog i italijanskog.

Autor je scenarija za igrani film „Slepi putnik na brodu ludaka“ o Petru Kočiću, u režiji Gorana Markovića. Po Žurićevom tekstu, u narodnom pozorištu Republike Srpske u Banja Luci izvedena je i pozorišna predstava „Poslјednji mejdan Petra Kočića“, u režiji Nebojše Bradića.

Autor je sedam radio-drama, posvećenih životima srpskih književnika, Bori Stankoviću, Milanu Rakiću, Milutinu Uskokoviću, Emanuilu Jankoviću, Brani Cvetkoviću, Svetozaru Ćoroviću i Branku Ćopiću, koje su realizovane i emitovane u produkciji Dramskog programa Radio Beograda. Autor je i radijske adaptacije romana Miloša Crnjanskog „Seobe“ i „Druga knjiga seoba“, koje su realizovane i emitovane u produkciji Dramskog programa Radio Beograda povodom stotinu i dvadeset godina od piščevog rođenja.

Žurićeve priče prevođene su na engleski, nemački, francuski, italijanski, portugalski, španski, grčki, mađarski, polјski i slovenački, a u Italiji mu je 2003. objavlјena zbirka kratkih priča.

Zastuplјen je u antologiji savremene srpske priče na nemačkom jeziku, koju je povodom učešća Srbije kao počasnog gosta na Sajmu knjiga u Lajpcigu priredila slavistkinja Angela Rihter.

Dobitnik je više književnih nagrada, među kojima su i Nagrada „Borislav Pekić“ za delo u nastanku, 1999. godine; Nagrada Stevan Sremac, za roman „Nedelјa pacova“, 2011. godine; Nagrada Danko Popović, za roman „Republika Ćopić“, 2016. godine; Nagrada Kočićevo pero za roman „Republika Ćopić“ 2016. godine, Nagrada Ivo Andrić, za zbirku priča „Tajna crvenog zamka“, 2016. godine, „Vitalova“ Nagrada Zlatni suncokret za roman „Pomor i strah“ 2019. godine.

Živi u Pančevu.

(foto:Miloš Lužanin)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare