Nagrada “Branko Mijlković” uručena Đorđu Despiću

NIŠ

Književna nagrada Branko Miljković uručena je Đorđu Despiću za zbirku pesama “Autohipnoza” na svečanosti održanoj u Gradskoj kući. Nagradu je osnovala Skupština Grada 1971. godine a dodeljuje se svake godine u organizaciji Niškog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Grada Niša i Ministarstva kulture Republike Srbije.

 Žiri u sastavu Jelena Mladenović, Petar Matovića i Miodrag Raičević doneo je jednoglasnu odluku da ova prestižna književna nagrada koja se dodeljuje 51. put zaredom pripadne Đorđu Despiću, autoru zbirke pesama “Autohipnoza”.

                                 “Motivisana terapeutskim postupkom lečenja sebe kao drugog, upravljanja svesnim mentalnim procesima kako bi se došlo do onih podsvesnih i unutar mreže sećanja duboko skrivenih detalja, zbirka Autohipnoza Đorđa Despića oblikovana je kao koherentna celina u kojoj se otkriva autor zrele pesničke imaginacije i poetičke intencije“, navodi se u obrazloženju žirija.

                                 Pesnik otkriva da poeziju doživljava kao mesto susreta sa samim sobom.

                                       “Pesma započinje sećanjem, a zavšava zaboravom kaže Miljković nemajući pritom na umu nijednu konkretnu pesmu prilazeći joj prvsntsvemo kao fenomenu koji ima svoju posebnu ontološku prirodu. Međutim,  ja njegove reči doživljavam malo drugačije. Doživljavam ih kao sačeti spoj umetničke lucidnosti i filozofskog poniranja koji je  sposoban da ukaže na često nesvesnu potrebu pesnika da doživjaj sebe i sveta iskaže i razvija upravo u tom luku od sećanja do zaborava”, kaže Despić.

                                Objašnjava da je ova Miljkovićeva misao nedvosmisleno potvrđena i u njegovim pesmama jer kako kaže nostagličan ton kojim boji svije stihove ima za cilj da produbi neka davna sećanja. S toga mu je kako kaže savremeni pesnik dopušteno da izneveri misao velikana jer je nagrada koja nosi  ime Branka Miljkovića potvrda je jedne velike pesme  koju nam je on ostavio i koju ništa više ne može dovesti u pitanje.                                      Nagrada Branko Miljković jedna od najprestižnijih nagrada za književnost u Srbiji. Dodeljuje se za najbolju zbirku poezije objavljenu u prethodnoj godini i sastoji se od statuete, plakete i novčanog iznosa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare