Nacionalni savet: Nema koronavirusa u romskim naseljima

BROGRAD-LESKOVAC-VRANJE-NIŠ


Stanje u romskim naseljima tokom epidemije koronavirusa je zadovoljavajuće i nema zareženih koronavirusom odgovorili su Udruženju novinara Srbije za rubriku “Građani traže da novinari pitaju” iz Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta Roma rekao je UNS-u da je bilo pojedinačnih slučajeva pozitivnih na kovid-19, ali ne i u romskim naseljima, gde, kako kaže, na sreću nije došlo do širenja virusa.

Nakić, međutim, kaže da organizovanog testiranja u romskim naseljima nije bilo. Prema saznanjima Nacionalnog saveta, bilo je pojedinačnih slučajeva sumnje na simptome kovid-19, ali su testovi pokazali negativan rezultat.

“Višednevno trajanje policijskog časa tokom vikenda i praznika predstavljalo je problem Romima koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina”, rekao je UNS-u Dejan Vlajković, generalni sekretar Nacionalnog saveta Roma i dodao da većina njih dobija socijalnu pomoć i obroke u Narodnim kuhinjama.

Vlajković je istakao da su tokom vanrednog stanja imali dobru saradnju sa svim lokalnim samoupravama.

U nekim naseljima bilo je problema sa pijaćom vodom, pa su u saradnji sa lokalnim samoupravama postavljene cisterne.

“U saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Zaštitnikom građana pokrenuli smo inicijativu da se posredstvom Crvenog krsta obezbedi 50.500 paketa pomoći romskim porodicama širom Srbije. Počelo je evidentiranje osoba za pomoć, a paketi bi trebalo da budu podeljeni u narednom periodu”, kaže Nakić, dodajući da su se članovi Nacionalnog saveta Roma pridružili loklanim štabovima za vanrednu situaciju i od početka vanrednog stanja deo su volonterskih timova širom Srbije.

UNS je tražio od nadležnih odgovor na pitanje: “Kakva je situacija sa širenjem zaraze u romskoj populaciji i šta državni organi rade da zaštite taj deo našeg stanovništva? Romi koji žive u nehigijenskim naseljima su i ekonomski i zdravestveno najugroženiji deo populacije u Srbiji”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare