Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 29 javanih poziva

NIŠ

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 29 javanih poziva, koji se realizuju na osnovu akcionih planova lokalnih samouprava. Grad Niš i 5 gradskih Opština, kao i 6 Opština koje gravitiraju ka Nišu, u ovoj godini, za godini,za te namene, izdvojile su 64 miliona i 300.000 dinara. Većinu programa država sufinansira sa 72 miliona dinara.                      Kada se spoje državne i pare lokalnih samouprava,Nacionalna Služba za zapošljavanje za realizaciju svih 29 javnih pozova, imaće na raspolaganju 136 miliona i 200.000 dinara. Kroz ove finansijske mere,biće uključeno oko 800 lica.

 “Javni pozivi su namenjeni nezaposlenim listima kada je u pitanju program samozapošljavanja i poslodavcima a to su ostali programi, zapošljavanje na neotvorenim radnim mestima, stručna praksa, obuka za poznatog poslodavca, program pripravnika za srednjim i visokim nivoom kvalifikacija, kao i programi koji su namenjeni zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Juče smo raspisali javni konkurs za Grad Niš. Program samozapošljavanja traje do kraja avgusta meseca. Javni poziv koji je namenjen za poslodavce za javne radove za osobe sa invaliditetom trajaće do 15.avgusta, a tri programa, stručna praksa, program pripravnika sa srednjim nivoom obrazovanja kao i program zapošljavanja lica na neotvorenim radnim mestima trajaće do 30.septembra, odnosno do utrošaka sredstava”, kaže Boban Matić, vd direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Niš.

                    Svake godine, interesovanje nezaposlenih i poslodavaca za ove javne pozive je veće u odnosu na ograničena sredstva koja su na rapolaganju. Ista situacija se ponovila i u prethdnoj,godini pandemije.

                 “Tako je i ove godine. Mi smo pa našem republičkom oglasu doneli odluke za bizu hiljadu lica, a većina je i potpisala ugovore.Nadamo se da ćemo u narednom periodu imati i neko povećanje kvota baš iz tog razloga što je veliko interesovanje i poslodavaca i nezaposlenih lica za finansijske aktivne mere koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje”, ističe Matić.

                 Na osnovu saradnje Ministarstva za rad , zapošljavanje,socijalna i boračka pitanja, i Ministarstva prosvete nauke i tehnologije,raspisan je i javni poziv za on lajn obuku za IT sektor.

                “U pitanju su četiri zanimanja a prijavljivanja su do 1.septembra.Sva nezaposlena lica koja su aktivni tražioci zaposlenja i poznaju engleski jezik mogu da se prijave, a nakon završetka konkursa veoma brzo će se odrediti lista onih koji zadovoljavaju te uslove. Očekujemo da obuka krene 13.septembra”, ističe Boban Matić.

               U ovom trenutku u Nišu je nezaposleno 24.000 lica, a cilj je da ta brojka padne ispod 20.000 nezaposlenih.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare