Načelnik okruga Ćirić: Velike korporacije poštuju sve mere

LESKOVAC

Načelnik Jablaničkog okruga Miloš Ćirić zaključio je, na osnovu nadzora izvršenog 26. i 27. novembra od strane Inspekcije za rad, da se u velikim korporacijama na teritoriji grada Leskovca poštuju sve epidemiološke mere naložene od Kriznog štaba Republike Srbije.

Jura

Načelnik Ćirić je rekao da površine proizvodnih pogona u „Juri“ iznose u staroj fabrici 18.000, a u novoj 15.000 kvadratnih metara, te da se svim zaposlenima prilikom dolaska na posao ili osobama koje posete fabriku meri temperatura i prskaju ruke sredstvima za dezinfekciju.

„Na ulazima u preduzeće su postavljene dezobarijere za dezinfekciju obuće. U holu i svim prostorijama su postavljeni dozeri sa dezinfekcionim sredstvima za ruke. Jednom nedeljno se vrši generalna dezinfekcija svih poslovnih prostorija. Svi zaposleni dobijaju višekratne zaštitne maske, a oni koji su masku zaboravili prilikom dolaska na posao dobijaju masku za jednokratnu upotrebu. Po potrebi dobijaju se i rukavice za rad. Zbog prirode posla nije moguće svuda ispoštovati preporuku o držanju fizičke distance, ali se poštuje svuda gde je to moguće. Zaposleni koriste vreme za odlazak na obrok u osam različitih smena kako se ne bi stvarala gužva. Poslodavcu je naloženo i da u menzi, radi smanjenja mogućnosti širenja zaraze, primeni staklene, plastične ili slične barijere kao dodatnu zaštitnu meru. Zbog nepridržavanja mera za suzbijanje korone u ovoj firmi vođeno je i nekoliko disciplinskih postupaka. Poslodavac je zamolio firme s kojima ima ugovor o prevozu radnika da ispoštuju preporuku o 50% popunjenosti autobusa.“

U trenutku inspekcije u „Juri“ je bilo 17 zaraženih koronom koji imaju blaže oblike bolesti i ne nalaze se na bolničkom lečenju. Zbog kontakta sa zaraženim licima u izolaciji je 12 osoba.

Aptiv

Svi zaposleni prilikom dolaska na posao dobijaju zaštitnu masku koja se koristi samo za taj dan. Pre ulaska na mesto rada se beskontaktno meri tempreatura uposlenima, a ispred ulaznih vrata su dezobarijere za dezinfekciju obuće. S obzirom da se zbog prirode tehnološkog procesa distanca od 1,5 metra među zaposlenima tokom rada ne može ispoštovati, svi zaposleni koji rade na manjoj udaljenosti pored zaštitne maske istovremeno koriste i zaštitne vizire kao dodatnu meru lične zaštite. I u „Aptivu“ su od prevoznika tražili da se poštuje preporuka o 50% popunjenosti kapaciteta prevoza. Oko 4.000 uposlenih koristi ovaj vid prevoza za dolazak na posao, dok ostali dolaze sopstvenim prevozom. Inače, u ovoj firmi svako ko ne nosi masku čini povredu radne discipline, a u poslednjih mesec dana 15 zaposlenih je dobilo pismeno upozorenje zbog nenošenja maski. Stolovi u menzi su podeljeni na četiri polja barijerom od pleksiglasa.

Po informacijama i evidenciji s kojom raspolaže poslodavac, u „Aptivu“ su 32 osobe zaražene kovidom i oni su na bolovanje, dok je u izolaciji zbog kontakata njih 35.

Falke

Površina proizvodnog pogona u staroj fabrici iznosi 12.500 m2. I u ovoj firmi se svim zaposlenima, kao i posetiocima, prilikom dolaska na posao meri temperatura i dezinfikuju ruke. Merenje temperature vrši više zaposlenih iz službe obezbeđenja, tako da se pri ulasku u fabriku ne stvaraju redovi. Na ulasku su i dezobarijere za dezinfekciju obuće. Svi zaposleni dobijaju zaštitne maske, a zaštitne rukavice na radnim mestima gde je to potrebno u zavisnosti od procesa rada. Nepoštovanje preventivnih mera smatra se povrednom radne dužnosti, a bilo je slučajeva vođenja disciplinskih postupaka koji su se završavali upozorenjima zaposlenima. Ova kompanija ne organizuje prevoz zaposlenih.

U momentu vršenja nadzora četiri uposlenika je bilo zaraženo kovidom i svi su na bolovanju, a u izolaciji kao kontakti se nalazi 16 osoba.

Džinsi i Autostop interiors

U „Džinsiju“, po rečima načelnika Jablaničkog okruga Miloša Ćirića, nije završen nadzor, jer je ostalo da se provere postupanja po dopuni Akta o proceni rizika, odnosno Plana primene mera. „Oni imaju jednu osobu pozivinu na koronu, ali nemaju zvaničnu potvrdu od ZZJZ. Radi se o osobi koja je već bila u izolaciji, s obzirom da joj je član porodice pozitivan. Još tri zaposlena su u izolaciji, jer su im članovi porodica pozitivni. U „Autostopu“ nema nikakvih nedstataka i kod njih nema obolelih.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare