Na zidu škole mural posvećen belim rodama

NIŠ

U selu Donje Međurovo kod Niša na fasadi  Osnovne škole „Desanka Maksimović“  oslikan je mural  u čast belih roda. Donje Međurovo ugostilo je čak 15 parova belih roda koje se svakog proleća vraćaju u svoja gnezda smeštena na krovovima, drveću i banderama.

 „Ove godine uz podršku Lokalna Fondacija Niš radimo na zaštiti belih roda u niškom kraju i obrazovanju osnovaca o značaju belih roda za sve nas. Mural je oslikao naš prijatelj Nenad Stojkov“, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica. Ozuda i nije slučajno baš zid škole izabran za mural na kome su rode. Mališani će tako lakše upoznati ove ptice i od kakvog su one značaja i naučiće mnogo toga o njima.

                                Inače Društvo za zaštitu i proučavanje ptica čije je sedište u Novom Sadu dobilo je na trećem konkursu Lokalne fondacije Niš sredstava za realizaciju svog projekta, a uz obrazloženje da u Nišu imaju svoje predstavnike koji aktivno rade na zaštiti ptica.

                             U Donjem Međurovu  ima puno gnezda u kojima žive rode i odgagaju svoje mladunce. Odabrale su ovo mesto kao stanište koje im odgovara i koje im pogoduje. Meštani vole ove ptice i brinu o njima. Svakog proleća sa nestrpljenjem očekuju njihov povratak i prebrojavaju ih nadajući se da će ih iz godine u godinu biti sve više jer smatraju da im one donose sreću i radost, a i simbol su rađanja dece.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare