Na Vlasinskom jezeru najbrža do krsta Jovana Janković, bio i Tončev

VLASINSKO JEZERO

Tradicionalno plivanje na Bogojavljenje održano je danas, po peti put, na Vlasinskom jezeru.

Organizatori su opština Surdulica, Sportski savez Surdulica, Karate kluba ,,Tanden” iz Surdulice uz blagoslov vladike vranjskog Pahomija.

Prema usaglašenom scenariju, i uz poštovanje svih epidemioloških mera zaštite, sve je počelo održanom Liturgijom u crkvi Svetog Ilije na Vlasina Ridu, nakon čega je usledilo dobro poznato i svima omiljeno plivanje na jezeru. Veruje se da će osobu koja dohvati krst sreća pratiti tokom cele godine i to je ovoga puta Jovana Janković.

Hrabre plivače bodrio je i ministar u Vladi Republike Srbije Novica Tončev.

„Izuzetno volim i poštujem tradiciju i običaje jer su oni deo našeg velikog kulturološkog nasleđa, pravo srpsko bogatstvo. Ova aktivnost me raduje jer, bez obzira na neadekvatne vremenske uslove, ljudi sa osmehom na licu i verom u sebe uskaču u ledenu vodu i plivaju, bore se. To je zaista test i fizičke i psihičke spremnosti i odlučnosti. Posebno mi se dopada jer to pokazuje da kada verujete u nešto i uporni ste nema prepreka za dostizanje cilja. Ove godine plivanje ima i humanitaran karakter jer deo sredstava koja su prikupljena danas biće usmerena za oslikavanje crkve u Surdulici.“ – izjavio je ministar Tončev.

Vlasinsko jezero je najviša destinacija na kojoj se održava plivanje za časni krst, jer se jezero nalazi na preko 1.200 metara nadmorske visine.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare