Na Vlasini planirana izgradnja 55 mini hidroelektrana

VLASOTINCE

Na reci Vlasini je izgrađeno ili se gradi petnaestak mini hidrocentrala, a u planu je da u skoroj budućnosti bude izgrađeno još 55 takvih objekata, rekla je u Vlasotincu Dragana Đorđević iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju .

” Gradnjom tavih mini hidrocentrala kvalitet čiste vode se uništava, i na vama iz opštine Vlasotinca je da se odlučite da li želite da imate još 55 novoizgrađene mini hidrocentrale i da tako ostanete bez reke Vlasine”, rekla je ona na javnoj raspravi o vodosnabdevanju i mini hidroelektranama.

Prilikom obilaska terena primećena je izgradnja nekih kuća i malih hidroelelektrana, koje na svoj način urušavaju čistoću voda u pojedinim rekama, dodala je ona.

Doktor Dragana Đorđević govorila je analizirala štete koje proizilaze od izgrađenih i planiranih mini hidrocentrala.

A predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović rekao je da ta opština nije bila u obavezi da organizuje javnu raspravu o tehničkom dokumentu pod radnim nazivom ,,Studija o rešenju vodosnabdevanja”, ali da je ipak organizovana , zbog same činjenice da se radi o veoma osetljivoj temi za stanovnike opštine Vlasotince, a to je vodosnabdevanje zdravom pijaćom vodom, pribeglo se odluci da se na javnoj raspravi pojave kredibilni i stručni ljudi, i to pojedini od njih koji su bili direktno uključeni u izradi studije.

U raspravi su učestvovali Nebojša Veljković iz Agencije za zaštitu životne sredine, Dragana Đorđević iz Naučnog instituta za hemiju, tehnologijui metalurgiju, a iz Instituta ,,Jaroslav Černi” iz Beograda bili su Dušan Đurić, dr. Tomislav Marjanović i Aleksandar Daničić, Zvonko Ilić, direktor JKP ,,Vodovod” i predsednik vlasotinačke opštine Zoran Todorović.
Sama rasprava trajala je dugo, skoro četiri sata, a prisutni gosti odgovarali su na pitanja zainteresovanih građana.


Diplomirani građevinski inženjer i odgovorni projektant Aleksandar Daničić iz Instituta ,,Jaroslav Černi” iz Beograda, u širokom ekspozeu prisutnima je objasnio mnogo toga što se tiče rešavanja problema za zdravom pijaćom vodom za opštinu Vlasotionce. Uobičajna je praksa da se potrebe za vodom projektuju kao da će broj stanovnika rasti, iako smo, danas, svedoci da se broj stanovnika u mnogim sredinama smanjuje. Kvalitet vode u Vlasini je dobar i po merenjima pripada prvoj i drugoj kategoriji voda. Naša ustanova je ponudila tri rešenja za snabdevanje vodom opštine Vlasotince i na vašoj je lokalnoj samoupravi da se odluči koje rešenje želi. Mi nudimo rešenje, ali ga nikome ne namećemo.
Naša prva varijanta koju nudimo je da se grad, osim jugozapadnog dela snabdeva vodom prevashodno iz izvorišta reke Vlasine i taj projekat u finansijskom delu iznosi 6,2 miliona dinara.
Druga varijnta se odnosi na vodosnabdevanje sa izvorišta LJuberađe, koja je već uključena u sistem vodosnabdevanja grada Niša i Babušnice i predračunska vrednost je 13 miliona dinara.
I treća varijanta, koja košta 8,5 miliona dinara, je kombinovano snabdevanje iz izvorišta reke Vlasine i LJuberađe “, rekao je Aleksandar Daničić, uz konstataciju da kapacitet Bistričke reke je jako mali.Na pojedine tvrdnje učesnika u raspravi da je ,,Vlasina” kolektor otpadih voda”, prf. Prvoslav Marjanović je rekao da to nije istina i da broj od 20.000 stanovnika koji tamo gravitira ne može da toliko ugrozi kvalitet same vode u reci Vlasini, jer sve to prođe Vlasinom za samo tri minuta.
Direktor JKP ,,Vodovod”, Zvonko Ilić, je rekao da se kvalitet vode u vlasotinačkom ,,Vodovodu” kontroliše i proverava na način kako je to propisano i da je kvalitet vode između prve i druge kategorije.
Nebojša Veljković iz Agencije za zaštitu životne sredine je upozorio na sledeću činjenicu:

Predviđa se da će prekogranični transport zagađujućih materija imati sve veću ulogu u budućnost, sa potencijalnim štetnim uticajima na kvalitete evropskih površinskih voda – i zaključio da štetnih materija nema u reci Vlasini, za razliku od Veternice i Jablanice.

2
Ostavite komentar

avatar
1 Tema komentara
1 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Najvise reakcija na komentar
Najvaznija tema
2 Autor komentara
PecaCrvena Anatema Skorasni komentari autora
  Prati  
Najnoviji Najstariji Najviše glasova
Obavesti me o
Crvena Anatema
Gost
Crvena Anatema

Štetočine, crkli ga majci svi oni koji podignu ruku i glasaju za ovaj zločin nad narodom

Peca
Gost
Peca

Nema šta da glasaju ili ne, to je već odlučeno na višem nivou, u paketu sa Kosovom, Gazivodama, Trepčom, Borom, … ovo predstavlja samo “kuvanje žabe” i o tome je trebalo misliti na izborima kad se glas prodavao za par crvenih i da žutima crkne krava. Sad vam, dragi sugrađani predstoji selidba … 🙁

Проститутки Бишкека