Na ukidanje Škole roditeljstva u Vranju reagovale Dveri

VRANJE

Povodom ukidanja „Škole roditeljstva“ pri Zdravstvenom centru u Vranju, saopštenjem za javnost oglasio se GrO Dveri koje prenosimo u celosti.

„Srpski pokret Dveri dužan je da reaguje povodom informacije da je, odlukom v.d direktorke Zdravstvenog centra Vranje, dr LJiljane Antić, u našem Domu zdravlju ukinuta „Škola roditeljstva“ koja je bila namenjena, pre svega, mladim bračnim parovima radi njihove pripreme za buduće odgovorno roditeljstvo.

Podsećamo javnost da je „Škola roditeljstva“ u Vranju osnovana i promovisana od strane Ministarstva zdravlja, u saradnji sa Fabrikom vode „Rosa voda“, juna 2016. godine, koja je adaptirala i opremila adekvatne prostorije za normalan rad ove škole. Škola roditeljstva je postala zanimljiv i aktuelan način besplatnog obrazovanja trudnica i njihovih partnera koja je buduće roditelje edukovala i informisala o toku trudnoće, pravilnoj ishrani, zdravom načinu života u trudnoći, dolazaćem porođaju, periodu posle porođaja, dojenju, razvoju i nezi bebe. Škola roditeljstva je dočekana sa velikim zadovoljstvom budućih mama i tata iz Vranja i okoline koji su u stručnom osoblju Škole pronašli sigurnost i naučili kako da se snađu u novim ulogama.

Nerazumnim i anticivilizacijskim činom direktorke Zdravstvenog centra Vranje, ova zdravstveno – promotivna jedinica je ugašena, a budući roditelji ostali uskraćeni za odgovarajuću obuku i psihološku pripremu kod najsvetlijeg čina u njihovom životu – dolaska na svet zdravog potomstva.

Postavljamo pitanje Ministarstvu zdravlja, koje je pred kamerama lokalnih televizija i uz veliku pompu, osnovalo ovu Školu, zašto toleriše ovakav zločin prema budućem najmlađem naraštaju u Vranju i okolini? Da li je to još jedno Potemkinovo selo i režimska propaganda u Vranju, u svrhu pribavljanja „kapilarnih“ glasova i obmanjivanje građana? Zašto o svemu tome ćuti lokalna vlast i gradonačelnik koji, kao doktor medicine, najburnije treba da reaguje na ovakvo ugrožavanje reproduktivnog zdravlja naše populacije u lokalu? Zašto o tome ćute i ostali zdravstveni radnici u Zdravstvenom centru Vranje i zašto sada ne podignu svoj glas kod ovakvog očiglednog ataka na zdravlje budućih naraštaja? Da li je zaista moguće, da za rad i funkcionisanje ove Škole koja se tiče unapređenja zdravlja budućih naraštaja i koje treba da bude prioritet svih prioriteta, nema finansijskih sredstava?

Srpski pokret Dveri je svojevremeno doneo Porodičnu deklaraciju kojom zahteva od svih nivoa vlasti u Srbiji da pospešuje natalitet, obezbeđuje sve vidove zaštite za porodicu u celini i njene članove pojedinačno, odnosno da ohrabruje porodice sa više dece, kao i da podstiče zdrave stilove života. U tom smilsu, Deklaraija insistira, između ostalog, da sam vrh prioriteta zdravstvene zaštite, treba da bude jačanje i proširivanje uloge savetodavnih centara pri medicinskim i obrazovnim institucijama na temu zaštite reproduktivnog zdravlja i pružanja podrške trudnicama.

Polazeći od ove naše Deklaracije, zahtevamo jasne odgovore od Ministarstva zdravlja i lokalnih organa vlasti na sva postavljena pitanja i hitno reaktiviranje ove Škole na zadovoljstvo mladih roditelja, kao i sreće i zdravlja budućeg naraštaja u lokalu. Pozivamo zdravstvene radnike da prevladaju svoj strah koji im je nametnut ovakvim bahatim ponašanjem, u svemu nesposobnosg i neodgovornog rukovodstva Zdravstvenog centra u Vranju, reaguju i dignu svoj glas kojim će zaštiti svoj profesionalni status i ugled, a ujedno i pravo naših sugrađana na zdravo roditeljstvo“, navodi se u saopštenju Gradskog odbrara Dveri u Vranju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare