Na teritoriji grada Vranja sprovedena vežba „Sistem 2021“

VRANJE


Na teritoriji cele Srbije danas je održana operativno – taktička vežba „Sistem 2021“. Cij je da se pokaže organizovanost sistema i sektora za vanredne situacije, kao i reagovanje u ovakvim situacijama.

Organizator ove vežbe je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Na teritoriji Grada Vranja vežba je izvedena u selima Beli Breg, Milivojce, Soderce i Čestelin.

Glavni punkt, koji je bio postavljen u selu Bunuševac, obišli su gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i načelnik Odeljenja za vanredne situacije Vedran Tašković.

Gradonačelnik je izjavio da su u ovoj vežbi angažovani svi subjekti zbrinjavanja i spasavanja. Pored pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, u vežbi su učestvovale i Vatrogasno – spasilačke jedinice, Crveni krst Vranje i ekipe Hitne pomoći.

„Ovo sada jeste vežba, ali mi smo zaista imali ovakvo realno stanje 2019. godine“, rekao je Milenković.

On je dodao da vežba, „Sistem 2021“ ima za cilj da se pokaže organizovanost sistema i sektora za vanredne situacije, kao i reagovanja u takvim uslovima.

„Na teritoriji grada Vranja, po ovoj vežbi, imamo požar na potezu sela Čestelin-Beli Breg-Soderce, koji se prostire na 4 kilometra i već je zahvatio 220 ha poljoprivrednog i šumskog zemljišta. Angažovani su svi subjekti spašavanja i zbrinjavanja. Ovde na punktu je postavljen bazen sa vodom, u slučaju potrebe za angažovanjem helihopterskih jedinica. Ovde je i punkt Crvenog krsta zbog evakuacije stanovništva, jer požar preti da ugrozi 32 stambena objekta, pa se ovde radi prijemna trijaža u cilju utvrđivanja težine telesnih povreda. Tu su i ekipe Hitne pomoći za eventualno zbrinjavanje teže povređenih stanovnika. Na ovaj način, uvežbava se i situacija ugroženosti vrlo bitnog komunikacionog repetitora Telekoma Srbije, koji nakon ispada iz funkcije prelazi na drugačiji sistem veza, „Tetra sistem“. Za ovu vežbu angažovano je 140 pripadnika Sektora za vanredne situacije i 35 vozila”, rekao je gradonačelnik.

Vežba je istovremeno sprovedena u 24 upravna okruga, 22 grada i 17 opština u Republici Srbiji, a bili su uključeni svi subjekati i snage sistema za smanjenje rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare