Na srpskoligaškom ,,Istoku” suđenje uspešno i korektno

LESKOVAC-PARAĆIN-PIROT

Jesenji deo prvenstva Srpske lige “Istok“u takmičarskoj 2022/2023.godini je počeo 13.avgusta, a prvenstvena trka okončana je 23.novembra, kada je odigrana poslednja, odložena, utakmica između ekipe Budućnosti iz Popovca i Radničkog iz Sviljnca.

Titulu jesenjeg prvaka osvojio je pirotski Radnički, koji je tokom čitave jeseni igrao najstandarnije, a najbliži pratioc, na drugom mestu, je leskovačka GFK Dubočica koja je u manjku tri boda u odnosu na svoje komšije. Ekipa niškog Car Konstantina je poslednjeplasirana i sa samo jednim osvojenim bodom, što znači da je skoro siguran putnik u niži rang takmičenja. U veoma teškoj situaciji da mogu očuvati srpskoligaški status su Dunav (Prahovo), Timok 1919 (Zaječar) i OFK Brzi brod iz istoimenog mesta.

U razgovoru sa komesarom za suđenje Goranom Jankovićem iz Paraćina, koji već duže vreme sa puno uspeha obavlja ovu dužnost, do najsitnijih detalja saznali smo sve što se dešavalo na srpskoligaškom ,,Istoku” kada je deljenje fudbalske pravde od strane sudija u pitanju.

  • Za suđenje utakmica Srpske lige “Istok“, u ovoj takmičarskoj polusezoni angažovana su službena lica sa liste sudija, sudija pomoćnika kao posmatrača suđenja koje je usvojio Izvršni odbor FSRIS i FS Srbije. U ovom delu prvenstva prednost u suđenju su imale starije i iskusnije sudije dok su mlađe sudije bile angažovane, po mojoj proceni, na nešto lakšim utakmicama. Proveru kvaliteta suđenja obavio sam lično u više navrata, u konsultacijama sa posmatračima-delegatima koji su se kao gledaoci nalazili na nekim utakmicama, ili kao službena lica. Takođe u ovom delu prvenstva lično sam prisustvovao i na dosta utakmica i sam se uverio u kvalitet suđenja – upoznaje nas na početku razgovora Goran Janković iz Paraćina koji je bio u ulozi komesara za suđenje na srpskoligaškom ,,Istoku”.

JUGpress: Na koji ste način obavljali ni malo zahvaln posao, delegiranja sudija ?

G. Janković: – Delegiranje sudija u toku jesenjeg dela prvenstva obavljao sam za po jedno kolo i to svakog utorka za naredno kolo i dostavljao predsedniku komisije za delegiranje sudija FSS Dejanu Filipoviću i Marku Popoviću. Kada mi oni odobre delegiranje, slao sam kancelariji FSRIS odakle je delegiranje bilo objavljivano na sajt FSRIS, kao i kancelariji FSS i Zoranu Šipčiću. Moram napomenuti da sam imao izuzetnu saradnju sa predsednikom SSOS FRIS, Dejanom Andrejićem kao i sa generalnim sekretarom Ivanom Hadži Đorđevićem i komesarom za takmičenje Dušanom Milićem.

JUGpress: Koliko je bilo angažovano sudija, sudija pomoćnika i delegata-posmatrača u toku jesenje sezone ?

G. Janković: -Za obavljanje službene dužnosti, suđenje utakmica, Srpske lige “Istok“ angažovano je 25 sudija, 29 sudija pomoćnika i 17 posmatrača koji su se nalazili na listi Srpske lige “Istok“ FSRIS.

JUGpress: Koliko je bilo angažovano delilaca fudbalske pravde za suđenje ?

G: Janković : – Od 25 sudija sa liste Srpske lige “Istok“ svi su sudili utakmice i njihova angažovanost se kretala od 2 do 8 utakmica. Od 29 sudija pomoćnika sa liste srpske lige “Istok“ svi su bili angažovani kao pomoćnici i njihova angažovanost se kretala od 3 do 12 utakmica,. Moram da napomenem da je stop seminar bio u Kruševcu i da se neke sudije nisu odazvale zbog obaveza na poslu ili fakultetu.

JUGpress: Na koji ste način određivali sudijsku ekipu za suđenje ?

JUGpress: – Prilikom angažovanja sudija i sudija pomoćnika vodio sam računa, a u zavisnosti od težine i značaja utakmice, delegirao sam sudije koje su, po mom mišljenju, mogli uspešno da obave dužnost na zadovoljstvo svih učesnika utakmice. Pri delegiranju sudija vodio sam računa da perspektivne kao i sudije koje imaju uslova za napredovanje sude veći broj utakmica. U vezi sa tim i kvalitetom pojedinih sudija bilo je i njihovo angažovanje. Moram da napomenem da je bilo dosta promena na listi sudija i pomoćnika sudija, da su došle nove sudije koje su u protekloj takmičarskoj sezoni obavljali dužnost na utakmicama zonskog stepena FRIS.

JUGpress: Možete li nam reći brojčanu angažovanost sudija ?
G: Janković: – Za suđenje utakmica angažovanje sudija sa liste Srpske lige “Istok“ kretalo se od dve do osam utakmica. Najangažovaniji su bili : Ćirić Stefan (8) Pirot, Đorđević Nikola (8) Leskovac,Vukadinović Petar (7) iz Niša, Pršić Lazar (7) iz Kruševca. Najmanje su bili angažovani Stanković Mima (2) iz Niša, Zlatanović Danijel iz Paraćina, Turanović Milan (2) iz Kladova, Marek Dušan iz Leskovca(2).
JUGpress: A kako je bilo kad su pitanju pomoćne sudije ?
G.Janković: Za pomoćnike su angažovane sve sudije sa liste Srpske lige “Istok“ a njihovo angažovanje se kretalo od tri do dvanaest utakmica. Kao pomoćnici najviše su bili angažovani: Šaronjić Đorđe (13) iz Kruševca, Kalezić Stefan (12) iz Paraćina, Jovanović Lazar iz Kruševca(12) , Lazarević Stefan (12) iz Niša. Najmanje su bili angažovani: Jović Mihajlo (3) iz Lebana, Đorđević Milan iz Leskovca (4), Mihajlović Marko iz Zaječara(4).
JUGpress: Kakva je bila angažovanost delegata-posmatrača ?
G.Janković: -Angažovanje posmatrača suđenja kretalo se od 2 do 10 utakmica, u zavisnosti od kažnjavanja analizatora suđenja zbog propusta na utakmicama a i zbog bolesti jednog kolege. Prilikom delegiranja sudija i sudija pomoćnika pokašavao sam da vodim računa da bude zastupljena neutralnost u odnosu na klubove.

SLABOSTI I PROBLEMI

U toku delegiranja kao i ranijih godina javljali su se određeni problemi koji su već poznati i koji onemogućavaju još kvalitetnije i uspešnije suđenje i u ovom izveštaju navešću samo neke:

Kao i ranijih godina sudije su otkazivale suđenje utakmica ali moram da istaknem da se to uglavnom dešavalo pre delegiranja, mada se često dešavalo i posle, pa sam bio primoran da posle obavljenog delegiranja menjam sudije. Otkazivanje se u većini slučajeva dešavalo zbog obaveza sudija preme radnim obavezama u firmama, bilo privatnog ili društvenog sektora. Sudije su mi otkazivale utakmice kroz komentare, sms porukama ali je bilo i poziva i imejlova. Pojedine sudije u zavisnosti od toga kada rade u firmama mogle su da sude u subotu a ne u nedelju ili obrnuto.

Što se tiče obavljanja dužnosti bilo je manjih grešaka sudija koje nisu prouzrokovale probleme u takmičenju, ali su dovele do određenog nepoverenja klubova u njih. Iako je jesenji deo (prvi deo) prvenstva takmičarske 2022/2023.godine veliki broj klubova se bori za opstanak a manji deo za vrh tabele pa je na nekoliko utakmica bilo pritisaka na sudije.

U pojedinim fudbalskim klubovima uzrok nesportskog ponašanja pojedinih igrača je nedostatak sportske kulture kao i višegodišnji izostanak stručno-pedagoškog rada i nesportsko ponašanje članova uprave klubova koji daju negativne primere mladim igračima.

U službenim prostorijama pa čak i ispred svlačionice za sudije, često se nalaze lica kojima tu nije mesto, to im se toleriše, pa tokom utakmice, u poluvremenu ili na kraju utakmice i delegat i sudije imaju najviše problema upravo od tih lica koja su bili dužni da odstrane iz prostorija ili iz ograđenog dela terena za igru. Ima mnogo primera kada “uvaženi predstavnici klubova ili njihovi prijatelji i sponzori“ dobijaju počasno mesto na platoima ispred svlačionica, pa onda u poluvremenu ili na kraju utakmice, dok sudije i delegat prolaze pored njih, najčešće ako rezultat nije povoljan po domaću ekipu, u naboljem slučaju, samo psuju, prete i vređaju.

        Međutim, napred nabrojani problemi blagovremeno su i u većini slučajeva rešavani i prevazilaženi, kako bi se utakmice normalno odigrale i uspešno završile. Svi ovi problemi i slabosti nisu se bitnije odrazlili na tok i regularnost prvenstva. 

ZAKLjUČCI

Na osnovu svega napred navedenog, poznavanja stanja i ukupnog odvijanja jesenjeg dela prvenstva takmičarske 2022/2023.godine predlažem sledeće zaključke:

Pored navedenih problema i slabosti može se zaključiti da je suđenje u jesenjem delu prvenstva takmičarske 2022/2023.godine bilo uspešno i korektno.

Većina sudija, sudija pomoćnika, posmatrača suđenja je odgovorno, savesno, disciplinovano, kvalitetno i uspešno, obavljala svoje dužnosti ali ima i onih koji su činili manje propuste a negde i probleme, kojima treba ukazati na iste i upozoriti ih da se odgovornije ponašaju u obavljanju svojih dužnosti.

U delegiranju sudija, sudija pomoćnika, posmatrača suđenja bio sam samostalan i imao sam punu podršku u obavljanju svojih zadataka od strane predsednika komisije za delegiranje sudija FSS, FSRIS, SSOS FSRIS, kao i veoma dobru saradnju sa Komesarom za takmičenje srpske lige “Istok“, sa sredstvima javnog informisanja, kao i sa predstavnicima fudbalskih klubova što mi je pomoglo i omogućilo da svoje zadatke korektno i blagovremeno realizujem i doprinesem regularnom odvijanju takmičenja i uspešnom završetku jesenjeg dela prvenstva srpske lige “Istok“ u takmičarskoj 2022/2023.godini.

Pored toga i uprave klubova bi trebalo više da se angažuju na razvijanju sportske kulture svojih igrača, trenera i vode računa o pravilnoj i dobroj pripremi igrača svojih timova a ne da zahtevaju od sudija da im pomažu, ili pak da vrše pritisak na sudije kako bi ostvarili svoje ambicije odnosno povoljan rezultat. Takođe bi klubovi trebali da preduzmu sve neophodne mere da što bolje organizuju utakmice u skladu sa Propozicijama takmičenja FS FRIS.

Na kraju želim da se zahvalim svima na korektnoj saradnji, sa nadom da će i drugi deo prvenstva u proleće proteći u najboljem redu, poručio je naš sagovornik.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare