Na Sajmu zapošljavanja i profesionalne orijentacije najtraženiji  IT stručnjaci

NIS

U okviru Četvrtog foruma naprednih tehnologija danas je u Oficirskom domu odtžan Sajam zapošljavanja i Sajam profesionalne orijentacije.

“Današnji događaj spaja sadašnjost i budućnost, privredu i prosvetu. On je potvrda pravih izbora grada Niša privrednika, prosvete i pojedinaca  Danas ovde imamo susret poslodavaca i nezaposlenih, ali bih istako da je dobro to što imamo konstanto smanjenje broja onih koji su bez posla, kako u Srbiji tako i u Nišu”, kazao je Svetozar Aleksov, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na otvaranju Sajma zapošljavanja i Sajma profesionalne orjentacije koji se održavaju u okviru Forama naprednih tehnologija.

Otvaranju sajmova prisustvovali su i Gabrijala Grujić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Darko Bulatović, gradonačelnik Niša, kao i predstavnici privrednih preduzeća i obrazovnih institucija. Na Sajmu se predstavilo 25 poslodavaca koji su ponudili 150 radnih mesta i 15 obrazovnih ustanova.

„U ovom trenutku nam je potrebno najmanje 15 000 IT stručnjaka, a do 2020. godine biće nam potrebno 30.000. To znači da smo na jednom ozboljnom zadatku da pružimo mladima obrazovanje koje je takvo da mogu da odgovore ovom izazovu“, naglasila je Gabrijela Grujić.

„ Ostvarili smo to donekle kroz dualno obrazovanje koje u ovom trentku postoji u srednjim stručnim školama.Tu smo i te kako vodili računa o tome da informatička tehnologija ima važnu ulogu jer je to budućnost. Važno nam je da podržimo i mlade na fakultetima, da napišemo zakonski okvir koji se pre svega odnosi na podršku razvoja informacionih tehnologija jer ste vi, Nišlije, na Elektronskom fakultetu pokazali da umreženost sa kompanijama i te kako postoji. Radimo i na tome da vreme koje mladi ljudi provedu u kompanijama radeći na ozbiljnim projektima bude njihovo prvo radno iskustvo koje se sada sve više traži“, istakla je ona.

O borbi sa sivom ekonomijom i radom na crno gvorio je Svetozar Aleksov.

„Među prioritete Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nalazi se i projekat „Reci “ne” radu na crno“. On se realizuje u saradnji sa Kraljevinom Norveškom i on je od izuzetnog značaja za zaposlene koji dobijaju sva zagarantovana prava, ali i za poslodavce koji rade po zakonu zbog eliminisanje nelojalne konkurencije. Za poboljšanje demografske slike Srbije neophodan je i radni okvir koji omogućuje da zaposleni svoje životne i egzistencijalne probleme realizuju tu gde su rođeni i gde su odrasli, da izazovi radnih migracija budu manje privlačni, pa je zbog toga od značaja i profesionalna orjentacija“, dodao je Aleksov

Puno se uradilo i na polju smanjenja nezaposlenih u Nišu, rekao je gradonačelnik Darko Bulatović koji je  naglasio da Niš grabi krupnim koracima napred ka cilju koji je sebi postavio, a to je da postane nacionalni regionalni centar naprednih tehnologija.

„Preko 3.000 zaposlenih u oblasti naprednih tehnologija, preko 200 malih i srednjih preduzeća, preko 30 miliona profita na godišnjem nivou, veliki broj investicija stranih i domaćih, potencijal je koji Niš ima“, istako je Bulatović. „ Novi tehnološki park je ono na šta se mi oslanjamo i na čemu gradimo temelje novog, budućeg Niša koji će se razvijati i omogućiti svojim građanima viši standard, bolje uslove za život i rad i mnogo više radnih mesta. U zadnjih nekoliko godina smanjili smo broj nezaposlenih sa 39 na 25.000. U istom trenutku smo povećali broj zaposlenih sa 61 na 77.000. To su činjenice koje govore da je ova zemlja, ovo društvo i ovaj grad jesu na ispravnom putu. Potrebno je još da radimo i radićemo, ali svi zajedno“.

Poslodavci koji su se pojavili na Sajmu još jednom su pokazali da najviše potreba postoji za stručnjake u IT sektoru. Stoga je oblast naprednih tehnologija važna tema i za Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje je dodao da je njihov cilj da se broj nezaposlenih u Srbiji i Nišu smanji.

„Ovde su se okupili oni koji mogu da doprinesu boljem zapošljavanju, a mi smo uvek otvoreni da pružimo pomoć svim mladim ljudima koji žele da se profesionalno osposobe i usmere u pogledu izbora i kreiranja karijere, ali i da ih povežemo sa poslodavcima. Ono što je evidentno to je da smo samo u Nišu uključili, kroz finansijsku podrušku NSZ, preko 2600 lica, uložili smo u ovu Filijalu 300 miliona dinara što je omogulilo sve to. Lokalna samouprava svake godine izdvaja sve više sredstava za program politike aktivnog zapošljavanja na lokalnom nivou. To je još veća mogućnost za one koji žele da se zaposle, ali je i podrška poslodavcima. Kada govorimo o deficitarnim kadrovima tu dominiraju kadrovi iz informacionih tehnologija i potrebe za njima su realne. Zbog toga smo već započeli proces prekvalifikacije i obrazovanja preko 700 lica za programe programiranja, a sa time ćemo i nastaviti. Važno je i da obrazovni sistem prepoznaje potrebe privrede i školuju one kadrove koji ovde mogu da nađu uporište u privredi“, naglasio je Martinović.

Oni koji su u potrazi za poslom posetili su sajam. Mnogi od njih su ostavili i svoje podatke kompanijama koje traže radnike. Uglavnom su to programeri, inženjeti elektronike i mašinstva, mašinski tehničari, ali postoji potreba i za ekonomistima.

„ Došla sam da vidim ponudu poslova. Ostaviću svoj CV ali je sve to u bazi podataka, nema ništa konkretno. Završila sam ekonomiju, ali sam bez posla, a prva kompanija gde ću ostaviti podatke je Leoni“, kaže Sonja Ristić.

U potrazi za poslom je i Radica Đorđević.

„Odlučila sam se Leoni, tamo sam radila neko vreme i ne znam gde bih drugde mogla da radim. Konkurisala sam u još dve firme. Nadam se poslu, ali pomalo i sumnjam u to jer spadam u kategoriju teže zaposlovih lica zbog godina“, kaže Radica.

I Dervišević Severdžan smatra da najviše šansi za zaposlenje ima u Leoniju. Završio je osnovnu školu ali smatra da je ovo prilika da nađe posao.

Ovim skupom danas je završen Četvrti forum savremenih tehnologija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare