Na regionalnom takmičenje učeničkih kompanija iz jugoistočne Srbije mladi pokazuju preduzetnički duh

NIŠ

Da su mladi puni korisnih i tržišno prihvatljivih ideja Nišlije su imale priliku da se osvedače danas u Roda centru gde se odražava  Regionalno takmičenje učeničkih kompanija.

Trideset četiri srednjoškolska tima iz jugoistočne Srbije – Boljevca, Niša, Leskovca, Zaječara, Pirota, Knjaževca, Svrljiga, Bora, Vlasotinca, Žitorađa, Aleksinca i Prokuplja. Oni su ponudili svoje proizvode i usluge široj javnosti, a članovi   žirija će u toku dana ocenjivati njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude.

Žiri će raditi u sastavu Ivana Ilić Stojadinović iz Media Reform centra, Tamara Živadinović iz Mena grupe i Milan Babić iz Deli prostora.

Na štandovima su se našli najrazličitiji proizvodi i predstavljene najrazličitije usluge.

 Mladi juga Srbije proizvode magnetne kuglice za opuštanje, sprej za pospešivanje rasta biljaka, biorazgradive torbe, biskvite i druge prehrambene proizvode, čajeve i prostirke za kućne ljubimce, uređaje koji olakšavaju i povećavaju bezbednost pristupnih kapija, edukativne društvene igre koje spajaju tradiciju i inovativnostsuvenire, šatore od reciklažnih kesa, zaštitne elemente za autmobile, senzorske igračke namenjene razvoju dece, terarijuma , uređaja koje seu od pomoći starim licima i osobama sa invaliditetom.

U informatičkoj eri normalno je bilo očekivati da su se predstavili i oni koji izrađuju različite softvere , android aplikacija. i mnogo toga lepog i korisnog.

Učenička kompanija „Salutem” iz Ekonomske škole iz Niša bavi se proizvodnjom , pakovanjem i prodajom posebnih lizalica izrađenih na tradicionalni način, upotrebom prirodnih resursa iz okruženja.

„ Naš proizvod je potpuno zdrsavm ne sadrži ni jedan štetni sastojak. Pravimo lizalice od melema maslčka i od cvekle. Lekovita svojstva maslčka poznata su od davnina. pun je kalijuma, eteričnih ulja, inulina, vitamima Ci korisnih supstanci. Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu „pokvareno” predstavlju svoj proizvod Stojanović Tamara, Biljana Petrović,  Jana Cekić  i Anđela Marinković.

Brankica Stojanović iz Medicinske škole  „Đuka  Dinić” iz Leskovca kaže da su prvi put na ovakvom takmičenju i da su  ovde došli da predstave dečji vrtić „Cvrčak”.

„ Cvrčak se bavi animacijom i čuvanjem dece . Podeljeni smo u tri grupe.  Prva grupa čuva jaslenu grupu dece, do godinu ipo dana, druga do tri godine a treća grupa od tri do pet godina. Želimo kasnije da proširimo za predškolski uzrast.  

Prilikom otvaranja takmičenja Nemanja Glavinić iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji rekao je da je :

„ Učenička kompanija program globalne mreže Junior Achievement koji se sprovodi širom sveta, a u Srbiji ga realizuje organizacija dostignuća mladih. Evropska komisija je ovaj program označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja.”On je dodao da ovaj program  „obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine „.

 Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Program Učenička kompanija deo je projekta „Decenija preduzetništva” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.

Kako je rekao direktor 2Dostignuća mladih „ Darko Radučanin:

„ Na takmičenju će učenici imati priliku da javnosti pokažu koje proizvode i usluge su razvijali tokom godine ali i da „odmere snage” sa svojim vršnjacima, a najbolje četiri kompanije učestvovaće na nacionalnom finalu u Novom Sadu, zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i Beograd).  Takmičenje će biti održano u maju. Najbolja učenička kompanija na nacionalnom nivoupredstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Francuskoj.

 Takmičenje realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanija TeleGroup i ManpowerGroup, kao i Roda centra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare