Na raspravi o diskriminaciji diskriminisane osobe sa invaliditetom

NIŠ

                   Zvučalo to paradoksalno ili ne, tek javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o diskriminaciji koja je održana u Nišu nisu prisustvovale osobe sa invaliditetom koje su na ovaj način  praktično diskriminisane. Rasprava je održana u Sali Skupštine grada Niša do koje se stiže jedino stepeništem. Zgrada na samom ulazu ima rampu za osobe koje koriste kolica, ali ne i lift kojim bi se stiglo da prvog sprata na kome se rasprava održala, a Ivan Novaković je bio jedina osoba u kolicima koja je prisustvovala ovoj raspravi u organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

                 Da rasprava po ovom pitanju ne može da se održi u prostoru u kome je održana predlagač Zakona je bio na vreme upozoren, ali se ni nakon toga ništa nije promenilo. Problem je u tome što se sala nalazi na prvom spratu, a u zgradi ne postoji lift za osobe sa invaliditetom koje sun a ovaj način potpuno bile isključene iz rasprave.

           Ivan Novković, predsednik Fondacije “Pons” bop je jedina je osoba u invalidskim kolicima koja je prisustvovala javnoj raspravi.

            “Stigao sam na raspravu tek pošto me je obezbeđenje iznelo na rukama do sale. Ovo je više od problema i više od “skandala” jer nam nije jasno kao je moguće  da se neko bavi temom  diskriminacij, a da isključuje celu jednu zajednicu iz ove javne rasprave”, kazao je Ivan Novković.  “Stiče se utisak da su u sali ljudi koji apsolutno ne razumeju čime se bave. Nije rešenje da imenujete neke ljude da se bave temom za koju nisu senzibilisani”.

               Dragan Djordjević, predsednik Odbora za ljudska prava Niš je istako da je Ministarstvu rada ukazano na činjenicu da prostor u Skupštini grada nije adekvatan, ali da je uprkos tome javna rasprava tu održana što je “jako” loša poruka koju kao društvo šaljemo onim našim sugradjanima kojih se zakon najviše tiče”.

              On je dodao da Nacrt zakona ima i određene nedostatke.

              “Ključni nedostaci su nejasne jezičke konstrukcije koje mogu da dovedu do pogrešnog tumačenja zakona, pravno-sistemski nedostaci koji onemogućavaju adekvatnu primenu zakona i nedostaci koji imaju pravno-politički karakter i koji dovode u sumnju stvarnu nameru zakonodavca da ovim izmenama želi da unapred zakonodavstvo. Osim toga, sam Nacrt nije uradjen u skladu sa pisanjem zakona”, rekao je Djordjević.

                 Dodao je da na zahtev Koalicije protiv diskriminacije Nacrt može da bude povučen zbog nedostataka.

                Jordan Ivanović, predsednik Saveta grada Niša za OSI rekao je da su pozitivne promene koje donosi Nacrt zakona, ali da smo mi i do sada imali zakone uskladjene sa zakonodavstvom Evropske unije i da problem nije u zakonima već u njihovoj primeni.

                “Potrebo je da država štiti pojedinca, a ne da pojedinac štiti samog sebe”, kazao je Ivanović.

                 On je naglasio da su osobe sa invaliditetom  suočene sa mnogobrojnim, pre svega arhitektonskim barijerama u svom okruženju id a ovaj problem neće biti tako brzo i lako iskorenjen.

                Ivanović je dodao da je dobro što su kazne za diskriminaciju povećane deset puta, sa sadašnjih 10 do 100.000, sa 100.000 do milion dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
trackback
I pored upozorenja, Ministarstvo diskriminisalo osobe sa invaliditetom u Nišu | Odbor za ljudska prava Niš
4 godine pre

[…] Gradski portal 018, Održana javna rasprava o Zakonu o zabrani diskriminacije, Redakcija07.09.2019, Jugpress, Na raspravi o diskriminaciji diskriminisane osobe sa invaliditetom, Redakcija06.09.2019, 021, Rasprava o zabrani diskriminacije, a iz nje isključena cela jedna zajednica, […]