Na pritisak novinara rukovodstvo Kliničkog centra ipak dalo informacije o koroni u NIšu

NIŠ

U Kliničkom centru u Nišu trenutno je  hospitalizovan 141 pacijent, dok su Covid pozitivne 74 osobe. Što se regiona tiče, u Kovid bolnicama, u Vranju je 98, od toga 56 pozitivnih, u Surdulici 32 hospitalizovana, od toga 24 obolelih, dok je u Leskovcu 66 pacijenata, rečeno je na konferenciji za novinare koja je održana na inicijatuvu i pritisak grupe novinara iz Niša.

I pored insitiranja novinari nisu mogli da dobiju precizne odgovore na mnoga pitanja, a pre svega na pitanje koliko je ljudi od kovida preminulo u Nišu.

Umesto brojki dobili su upustvo da se obrate Republiškom kriznom štabu kome KC Niš svakog dana dostavlja podatke i koji je jedini nadležan da daje podatke te vrste.

                               Što se KC Niš tiče na respiratoru je pet osoba koje su u kritičnom stanju, petoro dece je takođe hospitalizovano, ali su svi negativni.

                                U protekla 24 sata u KC Niš primljen je 31 pacijent, 86 pregledano, a jedan je preminuo.

                              Što se zdravstvenih radnika KC Niš tiče obolelo je nih 20, od toga 13 lekara i 7 sestara. Ukupno je do sada bilo zaraženo i ozdravilo 129 zdravstvenih radnika.

                           “Nova reorganizacija kovid bolnica u Kliničkom centru podrazumeva da pacijenti koje pripmamo idu preko trijažno-prijemnog odeljenja Klinike za infektivne bolesti i u zavisnosti od kliničkog nalaza pacijenti se raspoređuju u tri kovid bolnice”, rekao je profesor dr Goran Stanojević, pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš. “To su Klinika za rehabilitaciju, Klinika za plućne bolesti i Klinika za infektivne bolesti”.

                           Pacijenti sa lakšom kliničkom slikom odlaze kući koji su 14 dana u izolaciji. Pacijenti sa srednje i teškom kliničkom slikom se primaju u kovid bolnice.

                         O radu  Klinike za infektivne bolesti govorio je profesor dr Miodrag Vrbić, direktor ove klinike.

                         “Klinika za infektivne bolesti je od samog početka epidemije bila uključena u celu ovu priču I do danas nije izašla iz nje. U poslednjih nedelju dana  imamo jednu koleginicu koja je inficirana I nekoliko lekara iz njenog tima koji su u kućnoj izolaciji. Uvedene su I mere prevazilaženja ovakvog stanja, tako  da trenutno imamo podršku 4 pulmologa  iz Kliničkog centra, 5 specijalista infektologa iz  ostalih zdravstvenih centara, 18 specijalizanata što uz naše lekare  prevazilazi kadrovski kapacitet koji  generalno imamo”, istako je profesor dr Miodrag Vrbić.

                        Dr Goran Stanojević se ovom prilikom osvrnuo i na lečenje pacijenata koji nisu inficirani kovid virusom.

                        “Urgentne pacijente primamo sve vreme trajanja epidemije, ali primamo i sve pacijente koji zahtevaju intervencije uzrokovane su i vezane za maligna obolenja. Primamo i one pacijente kod kojih bi dalje odlaganje lečenja izazvalo komlikacije. U ovom momentu u odnosu na hirurške discipline i hirurški tretman pomerene su samo procedure dobroćudnih obolenja, sve ostalo se tretira kroz redovne radne aktivnosti u sve operacione sale uključujući i  15 operativnih sala Novog Kliničkog centra”, kazao je Stanojević.

                        Šef Trijažnog odeljenja Klinike za infektivne bolesti dr Nikola Milenković kaže da je stanje pod kontrolom.

                        “ Ono što za nas predstavlja problem je to što pokrivamo veliki broj pacijenata koji dolaze sa juga Srbije i jedino tu vrstu opterećenja Klinički centar Niš , što se tiče epidemiološke situacije, ima. Ostalo je sve pod kontrolom”, kaže Milenković.

                       Lekari Kliničkog centra Niš objasnili su i zablude koje vladaju oko validnosti seroloških testova.

                        “Serološki i PSR testovi se ne isključuju već samo dopunjavaju”, rekao je dr Vladan Ćosić, zamenik generalnog direktora KC Niš. “Testom PSR se direktno uzrokuje bris i direktno se dokazuje virus, a seroloski test određuje  antitela nakon 7 i 15 dana. Zaajedno  kliniškom slikom i radiografijom se dolazi do konačne dijagnoze i jedno drugo ne isključuje niti može da zameni”, kazao je Ćosić.

                       On je  dodao da serololoških testova ima  vise hiljada na lageru, a PSR testiranje radi Institut za javno zdravlje.

                         Najavljeno je da će informacije u vezi sa kovidom ponovo početi da se objavljuju svakog dana u 16 sati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare