Na ovogodišnjem Vespa skupa u Nišu rekordan broj učesnika

NIŠ

Jubilarni deseti vespa skup okuplja ove godine rekordan broj učesnika iz celog sveta. U naredna četiri dana ulicama Niša defilovaće preko 200 vespi. Ima učesnika iz Amerike, cele Evrope, a ubedljivo najviše ih je iz Grčke.

„Ovo je apsolutni rekord u Srbiji po broju učesnika na ovom vespa skupu i ponosni smo na to. Očekujemo oko 200 gostiju. Grci su  ove godine odneli zlatnu medalju jer dolazi njih preko 70, na drugom mestu su Rumuni po brojnosti i ima ih oko dvadesetak, dolaze nam i vespaši iz Bugarske, Hrvatske, Makedonije, prijatelji iz Republike Srpske“, kaže Ivan Živić, predsednik Vespa saveza Srbije,

Vespa nije samo prevozno sredstvo, vespa nosi dozu nostalgije i romantike.

                         „Mi smo jako rano počeli da vozimo vespe, posebno u Nišu. U to vreme vespa se nije prodavala u ondašnjoj Jugoslaviji već je morala da se doveze iz Italije, iz Trsta. Prvi ljudi koji su dovozili vespe bili su sinovi naših železničara koji su i inače išli vozom do Trsta. Prve vespe su u gradu počele da se pojavljuju već pedesetih godina. Vespa kao brend ostaje zauvek.Ona je napravila revoluciju u moto svetu kada se pojavila i po dizajnu i konstruktorski. Postala je fenomen i mislim da se čak nalazi i u Muzeju moderne umetnosti kao civilizacijski proizvod koji je obeležio početak veka i to ostao do sada“, ističe Slavoljub Stanković, počasni predsednik Vespa kluba Naissus.

                               U petak vespaši obilaze najznaćajnije kulturne i istorijske spomenika Niša i okoline, a u subotu će, nakon vožnje 200 vespi ulicama Niša, glavni celodnevni program biti u niškoj Tvrdjavi gde je pripremljena i foto izložba o istorijatu vespa kulture. Za sve ljubitelje vespi, pravi praznik malih dvotoćkaša trajaće od danas do 26. juna.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare