Na Oktobarskom likovnom salonu prva nagrada Jovanu Saviću

LESKOVAC

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra otvoren je 59. Oktobarski likovni salon. a selekciju radova obavio je stručni žiri koji su činili istoričari umetnosti Dragana Kovačić, Srđan Marković i Milica Todorović, čija odluka je i da prvu nagradu dodeli Jovanu Spasiću za rad „Izolacija“.

U obrazloženju ove nagrade se kaže da Spasić koristeći tradicionalne tehnike crteža olovkom i pastelom, kao i kolaža, ovaj autor na inventivan način struktuira originalni likovni prikaz i u kontinuitetu razvija svoju sagu o ljudskoj egzistenciji, naglašavajući usamljenost pojedinca u vremenu u kojem živimo.

Druga nagrada dodeljena je Jeleni Dimitrijević za rad „Srbsko slovo“, a žiri kaže da Dimitrijevićeva bazirajući svoj likovni iskaz na tradicionalnom srednjevekovnom iskustvu, na suveren način prevodi u savremeni likovni izraz, uspostavljajući čvrstu povezanost sa našim duhovnim nasleđem. Treća nagrada otišla je u ruke Bratislavu Stankoviću za rad „Thank you, driver, for getting me here“ uz obrazloženje da autor efektno proigrava simbole i situacije iz svakodnevnice pristupajući sa dozom humora i blage ironije.

Žiri je konstatovao i da pristigli radovi na dobar način odslikavaju tekuću produkciju leskovačkog likovnog prostora, a po kvalitetu ostavljaju dobar utisak. Odziv umetnika i kvalitet radova ukazuje na činjenicu da ova manifestacija ima svoj smisao i perspektivu. U tom smislu žiri izdvaja i pohvljuje učešće Vuka Pecarskog, učenika šestog razreda Osnovne škole „Kosta Stamenković“, čiji rad „Ptice“ svedoči o vanserijskom talentu i pretpostavlja plodnu umetničku budućnost. Bilo je prijavljeno 65 radova 38 autora, a postavka obuhvata 39 radova 31 autora.

Ovogodišnji Oktobarski salon otvorila je Jelena Stanković, članica Gradskog veća Grada Leskovca primetivši da se ova manifestacija širi i da učestvuju i umetnici iz drugih gradova sa juga Srbije.

„Za Grad Leskovac ova manifestacija je značajna, jer promoviše naše umetnike i na taj način bogatimo našu kulutrnu ponudu, a za cilj ima da pospeši likovno stvaralaštvo i obogati likovnu scenu.“

Izložba će biti pred leskovačkom likovnom publikom do 22. novembra.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Plagiranje života
Plagiranje života
2 godine pre

 
„…za pobednička umetnička dela inspiracija mu je bio…“ – neizbežni beogradski Oktobarski likovni salon iz 2018 godine sa sledećeg linka:
 
https://www.kcb.org.rs/2018/09/domaca-i-regionalna-umetnicka-scena-na-57-oktobarskom-salonu-cudo-kakofonije/
Mogu da zamislim odakle su tek ostali nagrađeni i „crpli inspiraciju“.

Jovan Tasić - prosvetni radnik
Jovan Tasić - prosvetni radnik
2 godine pre

Leskovac je oduvek imao veoma talentovane slikare, a ovaj Oktobarski salon, pe meni je svojim kvaltetom jedan od najuspešnijih u proteklih 4-5 godina. Verujem da je žiri imao veoma težak i pre svega nezahvalan zadatak pri odaberu tri najuspešnija autora.
Čestitam prvonagrađenom Saviću i ostalim nagrađenima.

Peoples Vs Dots
Peoples Vs Dots
2 godine pre

Gospodine Tasiću, nejasno je šta Vašim lažima želite da postignete. Mnogi su upoznali etiku, estetiku, istoriju umetnosti, mnogi imaju i bogomdani dar da prepoznaju kvalitetan likovni rad, a mnogi medju mnogima vide upravo suprotno od onoga što vi tvrdite. Da je svaki Oktobarski kao i Majski salon sve GORI i GORI. Na ovome nije imalo šta da se vidi ,sem nekoliko izuzetaka.