Na novinare i medije 19 napada

BEOGRAD

U prvoj polovini godine u Evropi je zabeleženo 311 kršenja slobode medija, a od toga je u Srbiji bilo 19 upozoravajućih informacija o napadima na novinare i medijske kuće, pokazao je izveštaj platforme „Sloboda medija brz odgovor“ (MFRR), saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Izveštaj su sačinili Evropska federacija novinara (EFJ), Međunarodni institut za štampu (IPI) i Evropski centar za slobodu medija (ECPMF) , a u njemu se konstatuje da je, od svih vidova napada, u Srbiji najzastupljenije psihičko nasilje, dok je uznemiravanje posredstvom interneta i na radnom mestu sve učestalije.

Kao vid uznemiravanja na radnom mestu izdvojene su dve lažne dojave o bombi u kancelarijama Adria Medija Grupe, kao i razbijanje prozora na zgradi u Šapcu u kojoj su Glas Podrinja i dopisništvo RTS.

U izveštaju je navedeno i zaziđivanje prostorija OK radija, kao i lepljenje plakata sa likom Verana Matića i natpisom „Veran Matić − samozvani građevinski inspektor ruši objekte po Vranju“.

Organizacije EFJ, IPI i ECPMF su pretnje koje je dobila redakcija lista “Danas” nakon objave sa spornim prevodom citata Mahatme Gandija ocenile kao najozbiljnije.

Verbalni napadi, kako je navedeno u istraživanju, prednjače i u ostalim zemljama Evrope, te su uznemiravanje i pretnje novinarima bili najčešći.

U izveštaju se ističe i postojanje višestrukih oblika pritisaka koji sežu od fizičkih napada do tužbi i mešanja vlade, a uočeni su u ukupno 29 zemalja Evrope.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare