Na noćne trke u Bulevaru Nikole Pašića ne utiče sve skuplje gorivo

LESKOVAC

Paradoks, ali i istina. Čudno, ali u isto vreme i više nego realno. U vremenu kada je gorivo nikada skuplje (evrodizel 195 din, benzin evropremijum 164 din. po litru), a registracija u rasponu od 20.000 do 80.000 dinara (od ove godine registracija skuplja za 12%), na ulicama Leskovca primetan je ogroman broj vozila svakoga dana, posebno između 13.30 i 15.30 časova kada se na glavnoj ulici stvara totalni kolaps i zastoj, pa neretko mora da interveniše saobraćajna policija kako bi se smanjila ogromna gužva i sačuvala bezbednost učesnika u saobraćaju.

Postavlja se logično pitanje, kako je sve to moguće uprkos visokim cenama goriva i registracije na šta se većina naših sugrađana svakodnevno žali? Mnogi će reći da je auto danas potreba, ne luksuz. Nekima možda i jeste potreba, ali je pitanje da li baš svima.

Da li se autom mora ići i kada je razdaljina manja od jednog kilometra?

Da li pod ,,potrebom”za automobilom spadaju i noćne trke koje se često viđaju na novoizgrađenoj deonici  Bulevara Nikole Pašića?

Valja napomenuti i nedostatak parking mesta u gradu, što je opet tesno povezano sa enormnim brojem vozila koja naši sugrađani svakodnevno koriste. U isto vreme, kada govorimo o ovome, prigradski saobraćaj je redukovan na većini relacija i veliki broj školaraca koji žive van Leskovca mora da se snalazi kada je u pitanju dolazak u školu ili odlazak kući posle iste. Prema rečima sagovornika, gotovo je nemoguće parkirati automobil u petak ili subotu uveče u blizini centra grada jer su sva parking mesta popunjena već u ranim večernjim časovima.

Nije sporno da je auto nekada stvarno potreba, samo je pitanje do kada je potreba, a kada već prelazi u luksuz. Ni visoke cene goriva i registracija, ni najavljena nova poskupljenja istih ne mogu naterati naše sugrađane (većinu) da smanje upotrebu automobila, a da više šetaju, što bi takođe doprinelo i smanjenju zagađenosti vazduha. Nadamo se da će to shvatiti.

Đorđe Stamenković

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
komunalna radi selektivno
komunalna radi selektivno
1 godina pre

nece shvatiti jer im je bitnije da provozaju kantu od 5 hiljade evra da ih svi vide ,ja znam coveka koji vozi zenu na poso svako jutro a ima 400 metra do posla i sigurno znam da joj je sa nogama sve uredu

Jordan
Jordan
1 godina pre

Ali sa glavom nije…