Na nišku pozorišnu scenu stiže komična opera “Služavka gospodarica” u produkciji SKC Niš

NIŠ

Komična opera „Služavka gospodarica“, kompozitora Đovanija Batiste Pergolezija, u režiji Miloša Cvetkovića, a u produkciji Studentskog kulturnog centra Niš, biće premijerno izvedena na sceni Narodnog pozorišta u Nišu 7. decembra od 20 sati.                          

Nišlijke i Nišlije koji su ljubitelji opere imaće prilike da gledaju svetski poznatu komičnu operu „Služavka gospodarica“. Solisti Marijana Davinić i Marko Milisavljević, uz podršku Anđele Stanković na čembalu i kamernog orkestra predvođeni dirigentom mr Ivanom Mirović, oživeće na sceni ovaj biser napolitanskog baroka.

                        Scenografiju i kostime za operu radili su Dragana Breza i Dušan Stanković. Karte za premijeru se mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta po ceni od 600 dinara, a prva repriza zakazana je za 17. decembar.

                      Italijanski kompozitor, violinista i orguljaš Đovani Batista Pergolezi (Giovani Battista Pergolesi) (1710-1736.) danas se smatra jednim od najranijih kompozitora komične opere (opera buffa).  Pergolezi je operu „Služavka gospodarica“ prevashodno napisao kao dvodelni intermeco vlastite opere „Nesalomivi robijaš“ (opera seria), koja je ostala u senci, dok je „Služavka gospodarica“ postala samostalna opera i stekla svetsku slavu.

                    Prvi put je izvedena  1733. godine u Napulju, a kada je  izvedena u Parizu 1752. godine, prouzrokovala je takozvanu svađu bufonista, odnosno sukob pristalica ozbiljne francuske opere i ljubitelja nove italijanske komične opere. Libreto je napisao Đenaro Antonio Federiko. Opera će biti izvedena na srpskom jeziku.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare