Na niškoj Buregdžijadi napravljen burek od 150 kilograma

NIŠ

Na ovogodišnjoj manifestaciji “Dani bureka 2019.” napravljen je najveći burek u Srbiji, a verovotno i na Balkanu.

Burek je, umesto sa sirom, što je specijalitet Nišlija, napravljen sa čvarcima.

Burek je u prečniku imao oko dva metra i bio je težak preko 150 kilogram. Deljen je besplatno posetiocima, a svako je dobio tek toliko da proba.

Po parče bureka za Ginisa dibilo je nekoliko stotina Nišlija, ili kako organizatori rekoše, delilo se dok je bilo zaliha.”

“Za izradu bureka utrošeno je 50 kilograma brašna i 20 kilograma čvaraka, kutija soli, 20 kilograma masti, a burek je pravilo pet majstora bureka. Burek je pravljen 24 sata uključujući pečenje i pravljenje kora “ kaže Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara Niš.

Dolazak najvećeg bureka na Balkanu Nišlije su čekale nestrpljivo. Prvo da bi videle tu grdosiju od mesa I čvaraka,a onda da bi I probali jer je to nešto novo što im je ponuđeno ove godine.

Deca koja su se nalazila pored ograde prva su dobijala po parče bureka.

“Obožavam da jedem burek”, kaže devetogodišnja Nina Đokić. “Najviše volim da jedem burek sa sirom, ali sada hoću da probam i ovaj sa čvarcima mada ne verujem da će biti tako dobar kao onaj sa sirom, onaj pravi niški burek”.

Nisu samo deca želela da probaju burek sa sirim. Bilo je odraslih. I oni su hteli da degustiraju novi burek.

“Prvi put jeden burek sa čvarcima. Nije loš I mogao bi I on da se nađe u pekarama. Dobrog je ukusa”, dodaje Ranko Petrović.

Inače, prvi zapis o bureku u Nišu datira iz 1498. godine, pa se smatra da je taj grad prvo mesto u Srbiji gde se pripremao burek. Prema tom zapisu prvi buregdžija u Nišu bio je turski majstor Mehmet Oglu koji je mesio burek po propisima koji su važili u celoj tadašnjoj turskoj državi. Sultanovi propisi su nalagali tačno određenu debljinu kore i vrstu materijala koji je morao da zadovoljava stroge kriterijume kvaliteta.

“Dani bureka” se večeras nastavljaju.  

Uz pesmu I veselje, nastup folkloraca I dosa bureka biće ptrestavljen I najmlađi buregdžija u Nišu. Na mlađima svet, pa i burek, ostaje.

Manifestacija, čiji je organizator Unija pekara Niš u saradnji sa Turističkom organizacijom Niš, a uz svesrdnu podršku Grada Niša i Gradske opštine Medijana, završava se 18.avgusta takmičenjem za najbolji burek. Buregdžijada ove godine okuplja 7 pekara iz Niša i tri iz Grčke, Bugarske i Severne Makedonije, a ljubitelji bureka moći će da uživaju u različitim ukusima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare