Na niškim ulicama će uskoro biti manje pasa lutalica

NIŠ

                   Na niškim ulicama, uskoro će biti manje pasa lutalica. Ovaj višedecenijski problem biće rešen otvaranjem zajedničkog prihvatilišta za pse, na području Opštine Gadžin Han, za šta je saglasnost dalo i Gradsko Veće. Ovo je cilj projekta ’’Unapređenje zoohigijene u Nišavskom okrugu’’, koji će biti realizovan uz finansijsku podršku organizacije Švajcarske vlade ’’Sviss pro’’ i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

                      Za realizaciju projekta ’’Unapređenje zoohigijene u Nišavskom okrugu’’, odnosno za izgradnju prihvatilišta za pse, grad će dobiti 27.500 švajcarskih franaka, od čega je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obezbedilo 18.900 švajcarskih franaka, a ostatak organizacija Švajcarske vlade ’’ Sviss pro’’. Osim Opština Gadžin Han i Svrljig, na rešavanju ovog problema biće angažovana i društva za zaštitu životinja.

                      “ Treba istaći da je opština Hadžin Han opredelila lokaciju koja je  ocenjena od strane Swiss pro-a i Minsitarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu kao savršena  lokacija za prihvatilište. Radi se o lokaciji veličine  11 hektara gde ćemo u  narednom periodu intenzivno raditi na rešavanju ovog problema. Uključiće se pored opštine Gadžin Han i opština Svrljig a očekuje se uključenje i drugih  opština. Ova odluka Gradskog veća mora da prođe verifikaciju Swiss proa i Ministarstva, a nakon toga sledi izrada tehničke dokumentacije i mešuopštinskih sporazuma kako bi se krenulo u dobijanje građevinske dozvole i same izgradnje prihvatilišta“, kazao je Dušan Radivojević, načelnik KLER-a.

                        Gradsko Veće usvojilo je i rešenje o učešću grada u ’’Podizanju zelenih ostrva i koridora na području gradskih Opština Pantelej i Palilula. Ovaj projekt, sufinansiraće Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

                         “ Projekat predviđa pošumljavanje odnosno ozelenavanje delova ulice  Svetog Pantelejmona i ulice Mokranjčeve. Prilikom apliciranja za ovaj projekat  u izboru lokacija sagledane su potrebe stanovništva  grada Niša. Dve lokacije koje su se izdvojile po broju glasova  stanovnika izabrane su za realizaciju o što ne znači da ostale neće  biti sagledane nekim budućim projektom. Pored toga  što realizacija ovog projekta utiče na poboljšanje socijalnog života građana,  ona utiče i na uređenje i bolji  razvoj prostora za život i boravak stanovništva u gradu“, istakla je Ana Radovanović ispred KLER-a.

                          Iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj ističu da je ozelenjavanje delova dve gradske Opštine, jedan od projekata čiji je cilj smanjenje zagađenja u gradu. Podsećaju da je tokom godine realizovan i projekat smanjenja zagađenja nastalog iz individualnih ložišta i da građani, u što većem broju, mogu do kraja meseca, da se prijave i za zamenu stolarije, radi energetske efikasnosti prostora u kome stanuju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare