Na ledenom vrhu Grenlanda prvi put od kad postoje merenja padala kiša

GRENLAND

Na najvišoj tački grenlandskog ledenog pokrivača prvi put je padala kiša otkako postoje merenja, što je još jedan zabrinjavajući znak globalnog zatrevanja, saopštili su naučnici.

Vrh ledenog pokrivača je na 3.216 metara nadmorske visine i jedino što tamo uobičajeno pada jest sneg.

Međutim, 14. avgusta temperatura je bila iznad nule punih devet sati, što je dovelo do kiše i masovnog topljenja snega i leda, objavili su iz američkog Nacionalnog centra za podatke o snegu i ledu (NSIDC) u Koloradu.

Temperature na vrhu ledenog pokrivača gotovo nikad nisu iznad nule, ali su zabeležene tri puta u manje od deset godina.

„To nikako nije dobar, zdrav znak za ledeni pokrivač“, kazala je glaciolog Indrani Das iz Opservatorije Lamont-Doherty pri Univerzitetu Kolumbija.

Ukupno je sedam milijardi tona kiše palo širom Grenlanda u tri dana, od 14. do 16. avgusta, što je najviše otkako su 1950. počela merenja.

Kiša i visoke temperature izazvale su masovno topljenje leda i snega, u sedam puta većoj količini nego što je prosečno za sredinu avgusta.

Topljenje leda i snega sliva se u okeane i uzrokuje porast nivoa mora. Dosad je topljenje grenlandskog ledenog pokrivača, drugog najvećeg na svetu nakon Antarktika, uzrokovalo četvrtinu od porasta nivoa mora zabeleženog poslednjih desetina godina. Očekuje se da će taj udeo rasti zbog porasta globalnih temperatura.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare