Na Kosovu 4.600 osoba se odreklo državljanstva

PRIŠTINA

Oko 4.600 građana Kosova odreklo se državljanstva tokom ove godine, što je za 1.000 više nego  godinu dana ranije kada se državljanstva odreklo 3.600 ljudi.

Zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova kažu da je glavni razlog za odricanje od državljanstva to što u različitim zemljama, uglavnom u Evropskoj uniji, nije dozvoljeno dvojno državljanstvo, preneo je RTK2.

Predstavnik Ministarstva Behar Haziraj izjavio je za Radio Kosovo da su od januar do novembra 2021. godine iz državljanstva Kosova oslobođene 4.594 osobe, od kojih 2.359 muškaraca i 2.235 žena.

Glavni razlog koji tera građane Kosova da se odreknu državljanstva je zabrana dvojnog državljanstva u mnogim zemljama EU, tvrdi Haziraj.

“S obzirom na to da je veliki broj naših državljana već godinama živi u ovim zemljama, a veliki broj je rođen u ovim zemljama i kao rezultat toga stekao pravo na sticanje državljanstva i u obavezi su da budu oslobođeni prethodnog državljanstva u slučaju da žele da steknu državljanstvo te zemlje”, rekao je Haziraj.

Od januar do novembra 2021. godine državljanstvo Kosova stekle su 362 osobe.

Prema podacima Ministarstva, od 2017. do 2020. godine državljanstva se odreklo 20.113 građana Kosova.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare