Na Kopaoniku preko 200 studenta niškog DIF-a i nastava skijanja

NIŠ

Bliži se kraj boravka druge grupe studenata treće i četvrte godine niškog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja na Kopaoniku, gde se izvodi praktična nastava iz predmeta Skijanje, a mladi stiču nove veštine. Studenti niškog DIF-a zadovoljni boravkom na Kopaoniku – nastava skijanja protiče bez problema. Nastava se odvija pod budnim okom profesora, mentora, na čelu sa profesorom LJubom Pavlovićem, koji sudentima na najbolji način prenose svoje znanje i skijaško iskustvo.

  Kao i predhodnih godina, praktična nastava se odvija bez problema. Ove godine posebno se vodilo računa, pre svega o merama bezbedenosti protiv pandemije virusa korona. Studenti su pre odlaska na praksu bili detaljno upoznati na koji način da zaštite i sebe i druge.

                                    Smeštaj je obezbeđen u jednom od najboljih hotela u našem najpoznatijem zimskom centru, koji poseduje odlične uslove za bezbedan boravak. Pored zdravstvenih i higijenskih uslova, hrana je vrhunskog kvaliteta, a boravak nakon nastave i odmora u drugim objektima je zabranjen i pod kontrolom dežurnih profesora.

                                     Grupa niških novinara zajedno sa dekanom fakulteta, profesorom dr Milovanom Bratićem, obišla je studente i profesore, kako bi se uverili na koji način protiče praktična nastava i boravak studenata na našoj planinskoj lepotici. Iako neko, od budućih profesora fizičkog, možda neće biti „najbolji“ skijaš, opšti utisak je više nego odličan. Svi su jednoglasni da je nastava na terenu nešto nezamenljivo, što je i suština ove visokoškolske ustanove – praktična nastava svih sportova, pa i skijanja.

                       Romina Herodek, student četvrte godine već ima skijaško iskustvo, uz osmeh kaže da su utisci odlični, da se sve odvija u najboljem redu, roditelji ne moraju da brinu, a da su profesori „strogi baš onoliko koliko treba“, i da se nada da će svoju tehniku usvaršiti do kraja nastave.

                     NJen kolega Nikola Mitić, student treće godina, prvi put je na obuci, takođe je zadovoljan nastavom i boravkom na Kopaoniku, kaže da je to naša najlepša planina. Podseća da svi vode računa, da nose zaštitne maske i da drže distancu, posebno u zatvorenom prostoru. Jedino možda nedostaju „žurke“ po sobama, ali se nada da će sledeće godine biti prilke i za više druženja.

                   Marko Grujičić, treća godina iako ima iskustvo kao planinar, prvi put je zimi na planini i na skijanju. Ističe da mu odgovara ta vrsta „strogoće“ mentora-profesora koja se ogleda u najmanjim sitnicama koje omogućavaju da se stekene najbolje znanje.

                        Glavni „krivac“ predmetni nastavnik skijanja prof. LJuba Pavlović, kaže „da s obzirom ja ova godina specifična, na prvom mestu je bezbednost svih 220 studenta i to u obe smene. „Studenti su savladali osnovne elemente skijaške tehnike“, rekao je Pavlović i naglašava da je pored učenja tehnike, ipak najbitnija je bezbednost studeneta i da se vrte kući zdravi.

                         Iskusan pedagog, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu prof. dr Milovan Bratić izjavio je, da su se i pored trenutne epidemiološke situacije, velike odgvovornosti, i ove godine odlučili da održe nastavu na planini, jer su uslovi odlični.

                      „Nema velike gužve, ni na stazama, niti u samom hotelu, i mi smo odlučili da realizujemo naš plan i program do kraja. Podrazumeva se, da smo pre početka nastave, detaljno sve razmotrili i uložili puno truda u pripremu, ne samo prakse, već i održavanje obavezne nastavne aktivnosti u večeranjim satima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare