Na Klinici za kardiologiju ugrađen najmanji pejsmejker na svetu

NIŠ

Prvi put u Nišu na  Klinici za kardiologiju ugrađen je  mikro-pejsmejker, transkateterskim pristupom bez klasičnog operativnog reza. Prema rečima direktora ove klinike profesor dr Tomislava Kostića, ovaj uređaj spada u najmanje pejsmekere na svetu. Niškim lekarima pomoć pri ovoj hirurškoj intervenciji pružio je profesor dr Pšemislav Mitkovski iz Poljske, predsednik  poljskog kardiohirurškog društva.Mikro-pejsmejker, veličine manje od dva kubna  centimetra, ugrađen je kod dva pacijenta i ima sve  funkcije koje ima i standardni, ali je neophodan za grupu pacijenata kod kojih postoji veći rizik od klasične ugradnje. I dalje će standardna ugradnja biti dominantna, ali je bitno da će određeni pacijenti zahvaljujući ovom tehničkom dostignuću imati alternativu.

                                  „Ovo je potpuno nova  era u  kardiologiji jer je u pitanju veoma mali uređaj koji se uvodi u sece putem plastičnog katetera kroz femuralnu venu. Ne zahteva pravljenje hirurškog džepa ispod kože i na taj način  se izbegavaju komplikacije. Mali uređaj  veličine veće pilule može da radi i to trinaest godina“, kazao je  profesor dr Pšemislav Mitkovski iz Poljske.

                                Radi se o maloj kapsuli, koja podseća na veliku pilulu vitamina.

                              „ Ova tehnologija je osmišljena veoma davno, 1970-ih godina. Nažalost, tehnologija tada nije bila komercijalno dostupna, pa smo morali da čekamo 43 godine dok uređaj nije postao dostupan. Ovo je zahtevna tehnologija, pa moramo da biramo centre koji će vršiti ovu proceduru, jer nam je potreban vrlo iskusan tim, kao što je ovaj u Nišu“, kazao je dr Mitkovski.

                                   Vrhunska medicina odavno nije privilegija jednog ili dva centra u državi i odavno je naš cilj da pratimo sve ono što se dešava, ne samo u Beogradu, već i u svetu, istako je profesor dr Zoran Perišić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

                                 „Zahvaljujući ovoj proceduri pacijenti imaju manje trauma, ona je bez rizika i infekcije džepa u kojoj dolazi pejsmeker. Ugrađen je aparat koji se ne vezuje žicama, gde nema neke druge tehnologije sem ovog aparata koji je teđak nešto manje od dva grama , a sa podjednako dugačkim trajanjem baterija. Ova kuća želi da isprati sve ono što se dešava u savremenoj kardiologiji“, kazao je profesor dr Zoran Perišić.

                                Perišić je najavio da će u naredna tri meseca ovde biti urađena i ugradnja veštačke srčane vavule bez otvaranja grudnog koša. To je procedura koja se trenutno radi u tri centra u Srbiji. Dodao je da je 2000.-tih godina bilo samo pet centara u Srbiji, a da ih sada ima 22. To pokazuje koliko se odmaklo od nekog vremena kada je medicina bila na sasvim drugom nivou. Perišić je najavio i da će ovih dana u UKC Niš biti pušten u rad i četvrti akscelerator, što će mnogo značiti  pacijentima sa juga Srbije koji gravitiraju ka ovom kliničkom centru a njih je preko dva miliona.

                                „Ova procedura nosi mnogo manji rizik u pogledu nekih manjih komplikacija koje može nositi klasična ugradnja pejsmejkera. Za danas su planirane dve intervencija, jedna je uspešno urađena, trajala je oko 45 minuta. Posebno sam zahvalan profesoru iz Poljske. On je predsednik Udruženja kardiologa Poljske, i došao je kao neko ko ima najviše iskustva u Evropi, da nam pruži podršku u pogledu dalje edukacije. Drago mi je što će ova vrsta intervencija postati rutina u vremenima koja dolaze“, poručio je dr Tomislav Kostić i dodao da je  posebno ponosan na činjenicu da smo mi sa tom vrstom procedure krenuli odmah nakon Kliničkog centra Srbije.

                           „  Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, Republičkom fondu i Upravi Kliničkog centra imali smo tu mogućnost da takvu vrstu uređaja dobijemo ovde, a sve u korist naših pacijenata“, rekao je dr Kostić.

                               To je još jedan dokaz da niška klinika prati sve svetske tokove, kada je moderna kardiologija u pitanju.

                                „Sve ono što se ugrađaje u svetu, radi se i ovde u našem Pejsmeker centru, na koji sam ja izuzetno ponosan. Od početka godine smo ugradili 665 uređaja, što nas svrstava u veliki regionalni centar, jedan od najvećih posle Kliničkog centra Srbije“, istakao je dr Kostić i dodao da veliku zahvalnost duguje kompletnom osoblju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare