Na izborima za Nacionalni savet Albanaca oko 36.000 birača, najviše kandidata iz Velikog Trnovca

BUJANOVAC-PREŠEVO-MEDVEĐA

Na izborima za Nacionalni savet Albanaca glasaće oko 36.000 biraca za pet listi a najviše kandidata za predsednika ovog saveta je iz Velikog Trnovca, najvećeg albanskog sela.

Izbori se održavaju u nedelju a predizborna kampanja je bila vrlo dinamična ali i u senci popisa koji je tek završen.

Za članove Nacionalnog saveta nadmetaće se liste pet političkih partija.

Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe koja jedina ima kandidata iz Preševa, Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija, Alternativa za promene Šćiprim Arifija, Demokratska partija Nagip Arifija i Pokret za demokratski progres Šćiprima Musliju.

Kandidat liste “Demokratska partija Albanaca” nekadasnjeg predsednika opštine Preševo Ragmia Mustafe je Enver Mehmeti.

Kandidat liste Alternativa za promene predsednika opštine Preševo Šćiprim Arifija je Levent Ćazimi , sin Ridvana Ćazimi, komandanta Lešija, koji je poginuo prilikom ulaska Združenih snaga bezbednosti u Kopnenu zonu bezbednosti.

Ćazimi je iz Velikog Trnovca

Kandidat Demokratske partije predsednika Opštine Bujanovac Nagip Arifija je Agim Haliti, takođe iz Velikog Trnovca.

Kandidat Pokreta za demokratski progres Šćiprima Musliju, sina osnivača stranke Jonuza Muslijua, nekadašnjeg političkog komandanta Glavnog štaba Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPMB) je Nevzad Lutifu.

Kandidat Partije za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija je dosadašnji predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmu Mustafa koji je takođe iz Velikog Trnovca.

I ove godine se bira 15 članova Nacionalnog saveta Albanaca.

Ovi izbori se doživljavaju i kao pravo odmeravanje snaga i uticaja među biračima političkih stranaka koje deluju među Albancima na jugu Srbije.

Koliko se ozbiljno shvataju ovi izbori govori i tvrdnja albanskih izvora JUGpressa sa terena da se za glas navodno nudi i novac od strane nekih kandidata i stranaka.

Zanimljivo je da građanima iz albanske zajednice izgleda ovi izbori i nisu toliko važni jer ih se u poseban birački spisak upisalo samo njih oko 36.000 iako su politički lideri iz ove zajednice predhodnih dana objavljivali da u ove tri opštine , Bujanovac, Preševo i Medveđa, živi 100.000 Albanaca pozivajući se na rezultate popisa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare