Na Ivandan održana peta manifestacija „Ivanjski venac“

NIŠ

U niškoj Tvrđavi sedmojulsko jutro je bilo u znaku praznika “Ivandana”, tradicije, sunca, nuzike, pesničke reči i radosti.

Po peti put zaredom Društvo umetnika “Slava” iz Niša pod pokroviteljstvom Gradske opštine Crveni Krst organizovalo je kulturno poetski program „Ivanjski venac“.  Ovom manifestacijom obeležava se rođenje Svetog Jovana Preteče i veliko narodno praznovanje Ivanjdan.

Okupljenim građanima, kako učesnicima, tako i prolaznicima i turisima koji su obilazili Tvrđavu,   poklanjani  su ivanjski venčići koji su se pleli na samoj priredbi.

“Ovo je tradicionalna peta godina kako se ova manifestacija održava. Slavimo Sunce, i rođenje Svetog Jovana Preteče, i ovo je narodni običaj koji se nekada davno izvodio- pletu se venčići koje žene iz Etno arta pletu i dele prolaznicima, učesnicima” , rekla je je pesnikinja Ružica Petrović, predsednik Društva umetnika “Slava”.

Manifestaciju je otvorio predsednik Gradske opštine Crveni Krst Miroslav Milutinović

“ Gradska opština Crveni krst podržava ovu tradicionalnu  kulturološku manifestaciju na dan jednog od najvećih hrišćanskih praznika. Narod koji ne gaji svoje običaje, narod koji nema svoju duhovnost, takav narod neće imati ni svoju budućnost. Zato smo sada ovde, kako bi proslavili rođenje Krstitelja Jovana. – rekao je prof. dr Miroslav Milutinović, predsednik GO Crveni Krst.

 Ove godine preovladavali su muzički  i pesnički deo programa.

Pletenje venčića, kao i bogat kulturno poetski program koji je priređen u okviru manifestacije, narodne pesme, privlačili su pažnju sugrađana.  

U programu su učestvovali renomirani pesnici, pevači izvornih pesama, udruženje “Etno art” i drugi  Veruje se da venci koji se danas ispletu od ivanjskog cveća štite hrišćanske domove u narednih dvanaest meseci.

U nizu običaja koji se vezuju za ovaj praznik, izdvaja se upravo branje lekovitih trava i pletenje venaca, jer se verovalo da imaju pojačana lekovita svojstva. Zato se bilje bere i plete u venčić, i čuva u kući, kao zaštita i lek protiv raznih bolesti. U venac se obavezno upliće lekovito bilje, između ostalog i kantarion, najčuveniji prirodni lek Veruje se da na Ivanjdan, voda dobija posebnu moć, pa se svi kupaju u rekama, jezerima, potocima. Srbi veruju da je ovaj datum toliko veliki praznik da se sunce tri puta zaustavlja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare