Na Forumu mladih naučnika i  Andrej Vučković, najmlađi je govornik u istoriji Foruma

NIŠ

Forum mladih naučnika, deveti po redu, koji organizuje Humanitarna organizacija „Nađi Raula“ održaće se ove godine 10.maja na Univerzitetu u Nišu. I ovog put organizatori će u Niš dovesti najbolje mlade i talentovane ljude iz cele Srbije koji će svojim pričama motivisati vršnjake da krenu njihovim stopama i posvete se znanju i naučnom radu ugledajući se naše velikane poput Tesle, Pupina, Milankovića, Mileve Marić Anštajn, koji su svojim radom menjali svet čineći ga boljim.

 Upravo iz tog razloga slogan ovogodišnjeg Foruma mladih naučnika  je „Stazama velikih naučnika“. Pod istim nazivom održaće se panel na kome će govoriti pet maldih i  talentovanih ljudi iz  Srbije, a među njima je i Andrej Vučković, najmlađi je govornik u istoriji Foruma.

                                 Andrej Vučković ima 13 godina. Učenik je šestog razreda Osnovne škole “Čegar” u Nišu. Dobitnik je mnogih priznanja, diploma, pohvala i nagrada. U svet znanja zakoračio je kada je imao samo tri godine kada je počeo da uči engleski i nemački jezik. Nije odustao i sada se nalazi na juniorskom drugom nivou. Kada mu je bilo pet godina spojio je jezike sa sportom i počinje da trenira aikido u Školi aikida „Bušido“. Polazak u školu nije prekinuo njegovo interesovanje i posvećenost znanju i sportu. Još u prvom razredu postao je polaznik škole mentalne aritmetike „Malac genijalac“  a sada već poseduje sertifikat o završenom naprednom nivou mentalne aritmetike. Zbog nagrada na literarnim konkursima ove školske godine ide po programu za nadarene učenike IOP 3 iz srpskog jezika i književnosti. U okviru tog programa IOP – a 3 sa svojim mentorom, nastavnicom srpskog jezika učestvuje na konkursu Kletov čitalački maraton, u okviru kog piše roman. Ove školske godine učestvovao je na takmičenjima iz fizike, istorije, i Čitalića.

                                Među govornicima se ove godine nalazi i Maša Nastić,  učenica je 4. razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, odeljenja za učenike sa specijalnim sposobnostma za fiziku. Tokom školovanja takmičila se na državnim takmičenjima iz fizike i matematike sa kojih se vraćala sa pohvalama. Plasirala se i na Esperimentalnu Olipijadu iz fizike pre dve godine. Polaznik Istraživačke stanice „Petnica“ je od 2020.godine gde otkriva ljubav prema biologiji. Učestvovala je i na  godišnjoj konferenciji „Korak u nauku“. Osim što je zaljubljena u nauku, Maša se bavi i baletom ali i planinarenjem.

                           Pored Andreja i Maše na spisku govornika na 9.Forumu maldih naučnika nalaze se još i  Sandra Veljković sa Elektronskog fakulteta u Nišu, Vukota Radovanović sa Medicinskog fakulteta u Nišu kao i   Ljiljana Konjević, učenica Matematičke gimnazije u Beogradu i  Nikolija Bojković sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. (kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare