Na evidenciji niške filijale Nacionalne služe trenutno posao traži oko 22.000 ljudi

NIŠ

Uprkos korona godini broj nezaposlenih na niškoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje pada. Prošle godine u decembru je bilo na evidenciji oko 26.000 nezaposlenih a sada posao preko ove službe traži oko 22.000 ljudi. Svakog meseca u proseku do poslo dođe više pd 100 ljudi. Iz Nacionalne službe kažu da su razlog tome aktivne mere zapošljavanja koje služba konstantno sprovodi.

      U odnosu na decembar prošle godine broj nezaposlenih lica na evidenciji Nacionale službe za zapošljavanje u Nišu se smanjio za oko 4.000.  I dalje posao najduže čekaju oni sa srednjim stepenom obrazovanja.

     “Na evidenciji najviše imamo lica sa srednjim stepenom obrazovanja i oni najduže i čekaju na posao, a kada se radi o NKV licima za njih ima i dosta obuka i dosta prekvalifikacija i oni imaju više mogućnosti da dođu do posla. Kada se radi o licima sa srednjim obrazovanjem problem je i u tome što mnogi od njih ne rade u struci, odnosno ne obavljaju posao za koji su se formalno obrazovali. Tu se javlja i problem njihovog povezivanja sa poslodavcima jer poslodavci tačno znaju koja zvanja su im potrebna i ne žele da prime lice koje nema tu vrstu zvanja”, kaže  Vanja Stojković, zamenik direktora NSZ filijala Niš.

    Do posla najbrže dolaze ljudi koji imaju obrazovanje iz domena mašinstva i tehnike.

    “To su istovremeno i deficitarna zanimanja. Lica koja su iz te oblasti već danas mogu da se prijave i istog dana da dobiju posao jer je potražnja velika, a mi ih nemamo na evidenciji”, dodaje Vanja Stojković.

    Prema njenim rečima, kada se radi o medicinskim radnicima, javlja se i takva situacija da se mnogi od njih koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih nisu javili na konkurse mada ih je Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštavala o tome.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare