Na državnom takmičenju 15 učenika osvojilo 11 nagrada

NIŠ

Učenici specijalizovanog odeljenja za darovite matematičare Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu postigli su do sada nezapamćen uspeh od kada postoji ovo odeljenje, na državnom takmičenju iz matematike. Čak 15 učenika se plasiralo za ovo takmičenje a njih 11 je osvojilo nagrade. Prema rečima profesora matematike koji priprema „specijalce“ za takmičenja ovakav uspeh nije zabeležen već nekoliko decenija, a odeljenje postoji preko 30 godina. On posebno naglašava da ova Gimnazija daje i najviše reprezentativaca iz matematike ako se izuzeme Matematička gimnazija u Beogradu, a specijalizovanih odeljenja poput ovog ima u još pet do šest gradova u Srbiji. Doda li se tome i upeh koji je ovih dana postigao Andrija Živadinović koji je na 40. Balkanskoj olimpijadi iz matematike osvojio bronzanu medelju i bio jedan od šest članova državnog tim, onda je uspeh koji su postigli „specijalci“ Gimnazije „Svetozar Marković“ još impozantniji.

„Iza svake nagrade stoji njihov i naš rad sa njima kao i njihova posvećenost nauci, posebno matematici.Oni jesu talentovani za matematiku ali su i sami svesni da za dobre rezultate nije dovoljan samo talenat već i konstantano vežbanje. Takmičenje iz matematike vam je kao i takmičenje u sportu. Dobri rezultati se postižu samo ukoliko se kontinuirano priprema, a oni to svakodnevno čine“, kaže profesor Miloš Milosavljević koji je nekada i sam bio učenik specijalizovanog odeljenja za matematiku ove niške gimnazije.

„Specijalci“ su iz matematike na ovom takmičenju osvojili pet drugih i šest trećih nagrada. Petoro njih se plasiralo za Srpsku matematičku olimpijadu. Andrija Živadinović je osvojio drugu nagradu u konkurenciji 32 takmičara iz cele Srbije dok su ostali učenici takmičenje završili sa pohvalama.

„Prezadovoljni smo rezultatima koje postižu naši učenici iz specijalnih odeljenja za darovite matematičare i fizičare koje postižu na domaćim ili međunarodnim takmičenjima.Da se zadovoljstvo temelji na realnim osnovama svedoči i to da su redovno i članovi drževnog tima koji brani boje zemlje na svetskim takmičenjima“, dodaje profesor Miloš Milosavljević.

Podjednako dobre rezultate postižu i učenici specijalizovanog odeljenja za darovite fizičare. Samo u kategoriji drugog razreda takmičilo se šest učenika, a osvojili su pet nagrada.

Za njima ne zaostaju ni učenici sedmog i osmog razreda pri Gimnaziji „Svetozar Marković“. Na državnom takmičenju iz matematike Lazar Kolundžija ovojio je treću a Dimitrije Atansaković drugu nagradu. (kraj) VP/SA

(Zbog problema sa napadom na sajt objavljeno retroaktivno)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare