Na “Danima Vlasotinca” premijerno prikazan film “Sto” o FK Vlasina

smart

VLASOTINCE


Povodom svečanosti upriličenih povodom ,,Dani Vlasotinca” u nekadašnjoj sali vlasotinačkog bioskopa, a danas sali Kulturnog centra, blizu stotinak srećnika imalo je priliku da vidi premijerno prikazivanje dokumentarnog filma ,,STO” koji govori o životu i radu najvećeg vlasotinačkog čeda – Fudbalskom klubu Vlasini, autora Nebojše Ilića ,,Ilketa”, dobitnika velikog broja filmskih nagrada.
U nešto više od tri sata, koliko traje priča o fudbalskoj Vlasini, na filmskom platnu prodefilovao je veliki broj nekadašnjih fudbalera ovog kluba, koji su evocirali uspomene na vreme kada su nosili plavi dres ,,Rosuljaca”.
Iz Novog Sada došao je i bivši golman Vlasine iz 90-tih godina, Aleksandar Kocić, koji je svojevremeno čuvao i gol tadašnje reprezentacije Jugoslavije, Crvene Zvezde, novosadske Vojvodine, a imao je i izuzetno uspešnu interanacionalnu karijeru u Italiji, Španiji i na Kipru.

  • Uvek i sa ponosom kažem da sam dete Vlasotinca i da sam ponikao na fudbalskoj ,,Rosulji” noseći dres meni posebno drage Vlasine. Bio sam na golu Vlasine i sa izuzetno nadarenom generacijom naših fudbalera, kada smo imali veoma zapaženu ulogu u Jedinstvenoj Srpskoj ligi, krajem 90-tih godina. Sada sa puno pažnje pratim igre Vlasine, i želim im da postižu što bolje rezultate i da opet zaigraju u društvu najboljih ekipa prvoligaške Srbije – rekao nam je Aleksandar Kocić, dok je bio u društvu svojih nekadašnjih fudbalskih drugova.
    Predsednik opštine Bratislav Petrović, u kraćem obraćanju, rekao je da je fudbalski klub Vlasina pravi prezent istinskih vrednosti Vlasotinca, poželevši da to tako bude i u vremenima koja slede, iskazujući zahvalnost autoru filma ,,Ilketu”, što je sve o Vlasini zabeležio svojom kamerom i tako napravio jedan izuzetno važan film o fudbalskoj Vlasini.
  • Neprocenjiva je dokumentaristička vrednost ovog filma i samog materijala koji govori o Vlasini. Sportski rezultati mogu biti više ili manje dobri, očekivani ili neočekivani, ali vek tradicije Vlasine zaslužuje da poštujemo i brinemo o njoj. Verujem da će tako biti i u narednom periodu, rekao je Petrović.
    Svojom filmskom kamerom i umećem Nebojša Ilić,,Ilke” već godinama sa mnogih filmskih festivala vraća se kući kao pobednik i sa obiljem priznanja i nagrada.
  • Snimio sam preko 50 osoba za ovaj film i ja ga smatram dokumentom koji govori o fudbalskoj Vlasini i na njemu sam radio pune tri godine, idući čak i po kućama tražeći potreban i važan materijal, i zato smatram da naš gradski muzej zaslužuje da ima postavku o Vlasini – rekao je ,,Ilke”.
    Inače, izloženo je u Kulturnom centru 45 fotografija koje simbolički prikazuju 45 minuta, koliko traje jedno poluvreme fudbalske utakmice i njih će građani moći, kao i film da vide u narednim danima, uz besplatnu ulaznicu, kako bi se mogle poštovati bezbednosno – zdravstvene mere koje se primenjuju zbog pandemije korone virusa.


Tekst za ovaj film napisao je dopisnik JUGpressa iz Vlasotinca koji je bio igrač u “Vlasini”, generalni sekretar i jedan od najsupešnijih trenera.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare