Na čast vama i “svečana” i “akademija”

 

LESKOVAC

(Piše : Nikola Milićević)
Pridržavajući se revolucionarnog tranzicionog pravila da istorija počinje od danas, od nas i upravo ovde, kolektiv Hemijsko-tehnološke tehničke škole “Božidar đorđević Kukar” u Leskovcu obeležio je svečanom akademijom danas, 12. aprila, 2017. leta Gospodnjeg, 55. godišnjicu osnivanja ne pozvavši na događaj nikoga iz prvih generacija učenika, niti još uvek živih profesora koji su postavili temelje ove, nekada slavne obrazovne ustanove.
Kolektiv HTTŠ je, zapravo, samo nastavio sa neobičnom praksom obeležavanja sopstvenih važnih datuma, započetoj pre pet godina, prilikom proslave poluvekovnog jubileja škole, kada, takođe, na proslavu jubilarnog Dana nije pozvao nikog od svedoka pionirskih dana.
Hemijsko-tehnološka tehnička škola osnovana je 12. aprila 1962. godine odlukom Radničkog saveta Farmaceutsko-hemijske industrije “ZDRAVLjE” kao škola pri fabrici. Iako je u nastavi primenjivan obrazovni program saveznog i republičkog ministarstva (tada sekretarijata) za prosvetu, škola nije bila u “državnom” sistemu i budžetu, pa je sredstva za njen rad do devete generacije tehničara, do 1975. godine, obezbeđivala FHI “ZDRAVLjE”. Za uzvrat, škola je fabrici davala preko potreban kadar, tehničare i kvalifikovane radnike raznih specijalnosti, od kojih će mnogi, kroz vreme, nastaviti školovanje i postati inženjeri, magistri, doktori nauka i univerzitetski profesori sa međunaronom reputacijom. Upravo su te prve generacije pronele slavu škole širom nekadašnje Jugoslavije i Evrope pobedama na nekada popularnim, ali i prestižnim takmičenjima u demonstraciji znanja.
I – onda ih se matična škola na njen rođendan, ne seti! Čak i bez one legendarne, u krajnjoj liniji kondicionalne replike toliko puta ponavljanog Ilije Čvorovića: – Pa, ako me se za Dan … sete…
Ali, bilo bi zanimljivo: Kakvu poruku škola, ovakvim svojim ponašanjem, šalje svojim učenicima?
Ja odgovor – nemam.
Imam samo par starih forografija nekadašnjeg izgleda škole, njenih laboratorija, učionica i njenih slavnih đaka u njima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare