Na Buregdžijadi osim Nišlija i gosti iz Grčke, Bugarske i Makedonije

NIŠ

Posle dve godine pauze sinoć je na Nišavskom keju, ispred Oficirskog doma, otvorena tradicionalna gastro-turistička manifestacija „Dani bureka“ koja je okupila najbolje niške proizvođače ovog specijaliteta ali i goste iz Grčke i Bugarske.

Uvek prisutna dilema – ko proizvodi najbolji burek, još uvek nije razrešena ali posetioci su imali priliku da probaju ovaj specijalitet pravljen na različite načine.

Najveća gužva bila je ispred štanda Kalinke gde se čekalo uporno za četvrt sa sirom. Sa tradicijom od 50 godina , od kojih pet poslednjih godina i u proizvodnji bureka ovaj proizvođač bureka poznat je Nišlijama upravo po jednom od najukusnijih bureka. Kaže da preko 1000 kupaca uđe u njihove burekdžinice, kojih ima nekoliko u gradu, i da je interesovanje veliko i za ostale proizvode ali “ Burek je burek”.

“To je zato jer pravimo najbolji burek u gradu. Najbolje brašno, najbolji sir, najbolji majstor, peć, čine da je i burek najbolji . Pečemo na šamotnoj  pećki a kvalitet vraća mušterije koji su navikli da kupuju kod nas. “, kaže Amir Kalinka , vlasnik radnje.

Za ovog burekčiju “ burek nad burekom “ je onaj sa sirom ali prave i sa drugačijim punjenjem . Pica burek  mora da  ima  šunku, šampinjone, kakavalj, kečap, origano. Pravi ga i sa mesom i sa mešavinom spanaća i mesa.

Kalinka je sinoć dobio priznanje za humanost ( zbog poklonjene peći ) a za kvalitet bureka će se odluka sačekati do kraja manifestavije.

Iz Bugarske je došao proizvođač koji ima 15 godina dugu tradiciju u pravljenju bureka. Otac i sin a nekada i deda su majstori za burek. “Bate Juri” ima burekdžinicu u Studenskom gradu u Sofiji a rado dolazi u Srbiju ne samo zbog buregdžijade već što, kako kaže voli srpski narod.

A za burek kaže da je bolji bugarski takozvana sofijska banica,  ali ne želi da otkrije tajnu pravljenja svog specijaliteta.  Sir je veoma važan sastojak , mora da bude “ prvo kačestvo”, kaže Husein Alijev  ahmedov, vlasnik radnje.

Dane bureka“ su sinoć otvorili direktor Turističke organizacije Niša Uroš Parlić, ali su goste pozdravili i Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga kao i Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara.

Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niš zahvalio svim gostima i učesnicima manifestacije i dodelio priznanja najzaslužnijima za održvanje manifestacije.

 Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga kazala je na sinoćnom otvaranju da bi bilo dobro da se manifestacija proširi i na druge gradove Nišavskog okruga  a da je burek, koji se pravi u niškim pekarama, pravi niški brend.

Panijotis Grigorijadis, zamenik gradonačelnika opštine Seres iz Grčke .koji je prisustvovao otvaranju manifestacije i primio priznanje imao je samo reči hvale za niški burek. Njemu ovaj specijalitet nije nepoznat jer je čest gost Niša a nekada je studirao u Srbiji. Kaže da postoji razlika između grčkog i srpskog bureka ali da je svaki ukusan na svoj način

“Grčki burek nije kao vaš jer se drugačije pravi.  Grci vole kada dođu ovde da probaju vaš burek. Ali i kad vaši proizvođači dođu u Grčku na našu manifestaciju mnogi čekaju upravo da kupe srpski burek. Kod nas se burek  pravi sa sirom, sa kremom, sa spanaćem i sa mesom. Naš specijalitet je bugaca, i razlikuje se od vašeg bureka . Pozvamo sve vas da dođete u oktobru u Seres gde se organizuje naša manifestacija i gde možete da se uverite koliko dobar ukus ima naša bukaca .

Na svečanom otvaranju predsednik Unije pekara Bratislav Vukadonović je uručio i povelje pojedincima koji su najzaslužniji za održavanje manifestacije, a nagrađeni su i vlasnici pekara Branković i Kalinka. U kulturno-zabavnom delu programa, pred nekoliko stotina Nišlija, nastupili Đorđe David i „Generacija 5“.

Dani bureka“ traju do 19. avgusta, a posetioci će svakog dana moći, od 20 časova, da probaju tadicionalni niški burek, prisustvuju bogatom kultnrno-zabavnom programu kao i takmičenju u pripremi najboljeg ali i najvećeg bureka.

Održavanje ove manifestacije Uniji pekara Srbije pomogli su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Gradska opština Medijana, Kancelarija za mlade i Turistička organizacija grada Niša.

Večeras program manifestacije počinje 20 sati, a od 21.30 do 22 sata biće organizovana degustacija najvećeg bureka. Publiku će tokom večeri zabavljati učesnici Majske pesme iz Dečijeg kulzirnog centra u Nišu, mladi niški muzičar Đorđe Dinić, a grčki bend „Oktavia“ prirediće celovečernji koncert.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare