Na Borin rođendan počinje manifestacija njemu u čast „Borina nedelja“

VRANJE

Od 23. do 29. marta Vranje će biti u znaku tradicionalne kulturne manifestcaije „Borina nedelja“ koje se 52 godine održava u čast velikog književnika, poznatog Vranjanca, Borisava Stankovića.

Prigodnom besedom u Galeriji Narodnog muzeja manifestaciju će otvoriti prošlogodišnji  dobitnik Borine nagrade, dramski pisac Dušan Kovačević.

„Bez obzira na sve probleme sa kojima se svakodnevno suočavamo i koji nisu novi, trudili smo se da program bude kvalitetan. I ove godine se manifestacija paralelno odvija i u Vranju i u Beogradu. Uključeni su Književan zajednica „Borisav Stanković“, Srpsko književno društvo i Udruženje književnika Srbije. Tema „Borine nedelje“, koja čini okosnicu manifestacije, biće „Kulturni rat u svetu i kod nas“. O tome će govoriti profesor dr Milo Lompar i profesor  dr Slobodan Antunić“, kaže Mitroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice.

Biće ovo definisanje i objedinjavanje srpskog duhovnog književnog i kulturnog prostora.

„Ove godine pošto se navršava 300 godina srpske književnosti u Rumuniji manifestacija će imati dva reprezentativna gosta. Iz Temišvara dolaze Stevan Bugarski, dobitnik nagrade „Dositej Obradović“ za doprinos srpskoj kulturi i književmosti i Slavomir Gvozdenović, književnik i profesor na univerzitetu u Rumuniji”, kaže Mihailović.

On je dodao da program „Borine nedelje“ finansira Književna zajednica.

„Javili smo se na konkurs kod Ministarstva kulture i nadamo se da ćemo nešto sredstava dobiti. Na gradskom nivou konkurišemo, ali je problem taj što su lokalne samouprave  dužne da konkurs za projekte za 2018. raspišu najkasnije do 1. oktobra prethodne godine, decidirano stoji u zakonu. Nažalost tek nakon našeg obraćanja gradonačelniku i Gradskom veću konkurs je raspisan 5. marta, a traje do 5. aprila, a „Borina nedelja“ počinje 23. a završava se 29. marta“, kaže Mihailović.

Aleksandar Jovanović, član Saveta Književne zajednice „Borisav Stanković“ ističe da već desetak godina imaju probleme kada je u pitanju održavanje ove značajne manifestacije sa tradicijom dužom od pola veka.

„Neshvatljivo je ljudskom umu, jer u poslednjih  30-40 godina  nema značajnog pisca koji nije dobio ovo priznanje bez ikakvih drugih kriterijuma osim književnih. Umesto da se jedna ovakva manifestacija podrži da se podrži nagrada koja se 50 godina dodeljuje, da se podrži to da građani Vranja dobiju pet šest programa da vide žive pisce i vrhunske teoretičare ovde se postavlja pitanje da li će nagrada da se dodeli na otvorenom, na ulici, ili u sali koja mora da se plati. To je jedna anticivilizacijska situacija koju Vranje sebi ne sme da dopusti. Ako to uništimo šta če da bude, hoće li biti neka bolja nagrada, hoće li Vranje da dobije nekog novog Boru, hoće da dobije nekog značajnijeg pisca u srpskim okvirima nego što je Miroslav Cera Mihailović? Neće. Treba čuvati kulturu“, kaže Jovanović.

„Borina nedelja“ završava se dodelom nagrade za životno delo i roman objavljen u prošloj godini „Preživeti do sutra“, književnici Grozdani Olujić, u izdanju Srpske književne zajednice.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare