Na 15.gastronomskoj manifestaciji „Naj zimnica“ i slatko od belog luka

NIŠ

 Tradicionalna manifestacija „Naj zimnica“ koja se već 15 godina održava u Nišu nije izostala ni ovog oktobra, a domaćice i udruženja su svoje zimske đakonije predstavile na Bubanjskoj pijaci čije su se tezge zašarenile od najlepših jesenjih boja voća i povrća zapakovanog u tegle.  Ovo tradaicionalno takmičenje,koje podrazmeva i inovacije u pripremi zimnice,okupilo je 40-ak takmičara iz raznih krajeva Srbije.

                              ‘’Naj zimnica’’, je prva i najstarija manifestacija, koju organizuje Udruženje ugostitetlja i turističkih poslenika iz Niša.Svoje veštine u pripremi zimnice,ovoga puta, pokazali su učesnici iz Pirota, Leskovca, Svrljiga, Zaječara, Kruševca , Niša,Brusa.

                              „Od prošle godine smo počeli da radimo i program za dijabetičare. Radimo namaz od kajse sa medom, tu je džem od kupina isto bez šećera“, kaže Jelena Maličanin iz Brusa.

                             Predrag Stanković je došao iz Pirota. On se predstavio domaćim prerađevinama od mesa.Kaže da već šest godina dolazi  na ovu manifestaciju i predstavlja se proizvodima koji su tipični za pirotski kraj.

                             Na manifestaciji učesnici se predstavljaju uglavnom tradiocionalnim specijalitetima iz kraja odakle dolaze, ali ima i onih koji vole da se malo poigraju sa ukusima spajajući slatko i slano prateći tako savremene trendoce u pripremanju hrane. Pa šta se kome dopadne, ali je izgled taj koji privlači, a ukus oduševljava svakog ko se lati kašičice.

                         Svojom ponudom i zanimljivim štadom,predstavila se i Turistička organizacija Babušnice.

                        „Ovo je naše deseto, jubilarno učešće. Ponudili smo vurdu koja je veoma karakteristična za naš kraj. To je u neku ruku naš lični pečat. Vurda je mlečni proizvod koji nastaje na specifičan način. To nije ni kajmak ni sir, nastaje od ceđenog kiselog  mleka“, objašnjava Igor Kostić iz Babušnice.

                       Udruženje žena ‘’Kruna’’ iz Niške Banje je pripremilo klasične zimske đakonije, ali su se članice potrudile da malo iznenade i posetioce manifestacije pa se u ponudi našlo i slatko od, verovali ili ne, belog luka. No, vrlo brzo je nestalo sa štanda jer su posetioci želeli da ga ponesu sa sobom.

                           „Donele smo slatko od belog luka, sos od kajsija za prelivanje kolača koji se pravi na specifičan način. Tu je grožđe u sopstvenom soku pasterizovano u hladnoj vodi, a to je proces koji retko ko radi. To su velike tajne malih  majstora jer mi smo, ipak, amateri“, ističe Danijela Petrović, predsednica Udruženja žena „Kruna“ iz Niške Banje.

                               Manifestacija ‘’Najzimnica’’ ima takmičarski karakter,tako da proizvode ocenjuje specijalni žiri.

                            „Naša vizija je pre svega da naše domaćice i udruženja koje pripreme sve ove proizvode na kraju dobiju i nagradu za svoj trud i procene da li   treba unaprede svoj rad ili su na dobrom putu. Ocenjivaćemo i najlepše uređen štand, a tu je i nagrada za najinovativniju zimnicu“, kaže Ančica Dimitrijević, predsednica Udruženja  ugostitelja i turističkih poslenika Niš.

                           Osim u zimnici i ostalim djakonijma,postioci su imali priliku da uživaju I u delima domaće radinosti.Inače ,već u ponedeljak 17. oktobra Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika u saradnji sa Ugostiteljsko-turističkom školom obeležiće Svetski dan zdrave hrane.Tim povodom u prostorijama škole biće održano predavanje na temu udruživanja malih gazdinstava.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare