Na 12. Međunarodnom festivalu dečjeg stvaralaštva nagrađeni učenici iz Vlasotinca

VLASOTINCE


Na 12. Međunarodnom festivalu dečjeg stvaralaštva „NA KRILIMA DETINJSTVA“ ove godine učestvovali su učenici Osnovne škole “8. oktobar” i to veoma uspešno. U kategoriji proznih radova, Iva Stanković, učenica 8/3 razreda ove škole je osvojila drugo mesto, a treću nagradu Andrea Tričković, takođe učenica 8/3 razreda. U kategoriji poezije, drugo mesto osvojile su Ana i Vanja Milošević, učenice iz istog odeljenja. Inače, tema literarnog konkursa u kategoriji poezije i proze za sve uzraste bila je „U skrovištu snova”. Na ovogodišnjem festivalu deca iz Srbije i regiona takmičila su se u 11 kategorija.

Jelena Đokić, profesorka srpskog jezika i književnosti je veoma zadovoljna učešćem svojih đaka na ovom festivalu i njihovim angažovanjem na manifestacijama koje promovišu dečje stvaralaštvo.

Svake godine preko dve hiljade dečaka i devojčica požuri u panonski zagrljaj sa umetničkim darovima. Svake godine uz najuglednija umetnička imena budući velikani tragaju za biserom Talije, kako bi u njoj otkrili sebe. Svake godine na tablu počasnih građana Panonskog dečjeg grada i Panonije, upisuju se oni koji su se svojim delom pokazali dostojnim da stanu ispred dece i budu im uzori. Ove godine umetnički odbor je doneo odluku da to budu slavni teniser, Novak Đoković i Igor Jurić, zaštitnik dece, predsednik Fondacije „Tijana Jurić“. Ploče sa njihovim imenima biće otkrivene ispred dvorca „Kaštel“, 16. maja. 2020. godine. na 12. Međunarodnom festivalu „Na krilima detinjstva“.

  • Panonski dečji grad je kulturno uzletište koje, evo dvanaestu godinu za redom, priziva krilima detinjstva sve one koji maštaju, vole, stvaraju i čine da svet bude lepše mesto za život. U ovom čarobnom dečjem gradu razlike ne postoje i nikada nisu ni postojale. Svojom lepotom Panonija je oduvek mamila zaljubljenike prirode i sve one koji su osetili pitomost ravnice i gostoljublje njenih građana. Sve što je rukotvoreno, u gradiću koji je 1998. godine proglašen za najlepšu turističku destinaciju u Evropi, dotakle su umetnost i kultura. Skulpture, mozaici, barokni dvorac „Kaštel“, tragovi umetničkog senzibiliteta Milana Konjovića, Desanke Maksimović, Dobrice Erića, Ljubivoja Ršumovića, Radoslava Graića, Raše Popova, Pere Zupca, Minje Subote, Jovana Adamova, svedoče o kulturnom nasleđu. Mudri ljudi kažu da je grad onoliko velik koliko je kadar da primi velikane i ugradi ih u temelj svoje suštine. Iz tog razloga je festival „ Na krilima detinjstva“, ranije „Markovdanski susreti dece i pesnika“, je preuzeo na sebe obavezu da nastavi kulturnu misiju i da okuplja najdarovitiju decu sa balkanskih prostora, kako bi nastavili stopama velikana najlepšu priču o Panoniji – poručuje Tode Nikoletić, umetnički direktor PDG pozivajući svoje male drugare na ovogodišnji festival.

Festival će se održati od 15. do 17. maja u Panoniji kod Bačke Topole, mestu gde je dečje stvaralaštvo i kreativnost najveće blago koje odrasli moraju da neguju i čuvaju.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Проститутки Бишкека
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x