Muzej žrtava genocida potpisao Protokol o saradnji sa ustanovama kulture

VRANJE

U Vranju je, u petak, direktor Muzeja žrtava genocida, Dejan Ristić potpisao Protokol o sardanji sa čelnicima kulturnih ustanova u Vranju, Majom Aleksić, Borivojem Manasijevićem i Zoranom Najdićem.

Reč je o Narodnom mizeju, Istorijskom arhivu „31. januar“ i Javnoj biblioteci „Bora Stanković“.

Direktor Muzeja žrtava genocida Ristić, je rekao da je jedini način za zajednički rad uspostavljanje međuinstitucionalne saradnje.

„Za nas potpisivanje protokola o saradnji nije samo još jedna prilika da potpišemo neki dokument. Naprotiv, već tokom oktobra i novembra mi ćemo organizovati čitav niz obrazovnih aktivnosti, pre svega sa mladima. Jako je važno da se naoružamo znanjem. Da bi smo odgovorili na pravi i celovit način na sve one izazove pred kojima se nalazimo, jedini put je da se obogatimo znanjem“, istakao je Ristić.

Zamenica gradonačelnika Zorica Jović je izjavila da je uspostavljanje ove saradnje od velikog značaja za grad Vranje, jer će u narednom periodu institucijama kulture, potpisnicama protokola, a samim tim i vranjskoj javnosti biti dostupne bogate arhivske, bibliotečke i muzejske zbirke.

„Verujemo da će Muzej žrtava genocida u saradnji sa našim ustanovama organizovati brojna predavanja i različite sadržaje. Smatramo da nije dovoljno samo znati nazive mesta na kojima su se desili stravični zločini tokom Drugog svetskog rata i ratova devedesetih. Potrebno je mnogo više kako bi se znala prava istina o genocidu koji se dešavao nad srpskim življem. Uspostavljanjem saradnje sa Muzejem žrtava genocida, potrudićemo se da kod mladih naraštaja, i ne samo kod njih, izgradimo kulturu sećanja, jer kao pripadnici naroda koji je mnogo puta kroz svoje viševekovno postojanje pretrpeo brojne zločine i genocide, ne smemo da dozvolimo da se oni zaborave. Ovom saradnjom stvaramo i uslove za nastavak aktivnosti u oblasti istraživanja tragičnih perioda nacionalne prošlosti na području Vranja i šire okoline, kao i njihovih prezentovanja javnosti“, rekla je Jović.

Ona je u ime lokalne samouprave obećala punu podršku u realizaciji svih zajedničkih aktivnosti.

U okviru ovog događaja istoričari Dejan Ristić i Bojan Arbutina održali su predavanje na temu “Kultura sećanja: perspektive i izazovi“. Prisustvovali su predstavnici svih ustanova kulture u gradu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare