MUSLIU POZIVA NA “ISTI GLAS”

BUJANOVAC

 

Nacionalni savet Albanca  pozvao je danas sve političke činioce u albanskoj zajednici da govore istim glasom“ i „ozrazio zabrinutost“  zbog položaja Albanaca u Preševskoj dolini “ odosno ostvarivanje njihovih individualnih i kolektivnih prava”.

“U vreme kada je region ušao u završnu fazu tehničkih razgovora između Prištine i Beograda,   ubrzavanja procesa evroatlantskih integracija u čitavom regionu Zapadnog Balkana  Nacionalnog saveta Albanaca vidi potrebu da se preduzmu konkretne  I koordinirane akcije za rešavanje problema Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, a u duhu integracionih procesa koji se odvijaju u Evropi”, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednik  Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliu koji je I predsednik Skupštine opštine Bujanovac.

 

 

“Stabilnost u Preševskoj dolini doneće puno poštovanje  individualnih i kolektivnih prava Albanaca kroz prava rešenja”, navodi se u saopštenju I dodaje da “ Preševska dolina treba da preuzme oblik administrativno – teritorijalnog organizovanja  u oblasti  pravosudja, bezbednosti,  obrazovanja, upotrebe jezika i nacionalnih simbola, zdravstva, ekonomskog razvoja, kulture, lokalnog planiranja, prostornog planiranja, prirodnih I ekoloških resursa , stambenih I socijalnih usluga”.

 

Albanski nacionalni savet pozvao je “politička rukovodstva u Preševskoj dolini”  da “govore jednim glasom” I pozvao na zakazivanje Skupštine albanksih odbornika iz opštine Bujanovca, Preševo I Medvedja I založio se za “reciprocitet” sa pravima Srba na Kosovu koji je ocenio kao “politički imperative” kao I zahtev za pravo na samopredeljenje.

Musliu, koji je i predsednik Skupštine albanskih odbornika, pozvao je  političke faktore

koji deluju medju Albancima da podrže Referendum od 1. i 2. marta 1992. godine , Končuljski sporazum iz 2001. godine , Političku platformu  iz 2006. godine .

Musliju je zatražio i „bezrezervnu podršku“ Repubike Albanije i Republike Kosovo i formiranje fonda za pomoć Albancima u Preševksoj dolini  .

On je zatražio i medjunarodnu podršku EU i SAD , otvaranje njihove kancelarije u Preševskoj dolini i „uspostavljanje medjunarodnog fizičkog prisustva

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare