MUSLIU I VUČIĆ U MEDIJIMA, KNJIGE NA TERMINALU

BUJANOVAC

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliu je sprečio premijera Srbije Aleksandra Vućića da započne govoru amfiteatru nove zgrade Ekonomkog fakulteta u Bujanovcu tražeći da “busu oslobodjeni” udžebnici sa Kosova koji se nalaze na carinskom terminalu u Preševu.
Musliu je uu rukama držao papore nba kojima je na albanskom pisalo “vratite nam knjige” a od Vučića je tražio da udžebini budu dati školama na upotrebu.

“Ne misliš valjda da sam te se uplašio… To što, poštovani Jonuze, vičeš ne znači da si u pravu. Decibeli i tonalitet tvog glasa obrnuto su proporcionalni argumentima koje koristiš, ” rekao je Vučić a stranački aktivisti i funkcioneri SNS su njegoev reči prekidali galsnim aplauzom.

“Jesi li sada završio?”, zapitao ga je potom premijer, ali je, pošto je Musliu nastavio da govori, Vućič je rekao “Ajde, nastavi, pa ću ja posle.”

“Dobro, Jonuze, sve sam te razumeo. Mogu li sada da te zamolim da sedneš?”, rekao je Vućić.
“Nisu knjige svinje da se mere na kilograme”. “Ne mogu knjige da se hapse, Jonuze”, rekao ej , izmedju ostalog Vučić.

Na kasnije pitanje JUGpressa kada će Ministrstvo prosvete da poglweda te udžbenike sa Kosova , jer ono , po zakonu, treba da da odobrenje za njihovo korišženje , Vučić je rekao “ako vi mislite da deca u Srbiji treba da uče iz udžbenika u kojima piše da je Adem Jašari nacionalni heroj, ja ne mislim”. što praktično znači da je Vučić sugerisao stav novinarki iako je ova smao postavljala logično pitanje.
Inače, čitavata priča oko udžbenika koji su uvelikom broju stigli sa Kosova ima i izvesnih kontroverznih detalja.
Prema nekim JUGpressovim izvorima o tome se pričalo nezvanično u Briselu ali zvanični dogovor izmejdu Beograda i Prištine nije postignut.
S druge strane, neki naši izvori smatraju da je poludogovora bilo , ili bra neke izajve u smisli “ajde da vidimo to sa udžbenicima” (slobodno tumačenje) a da je Priština to shvatila kao dovoljno da bi poslala udžbenike.

Predstavnici medjunrodne zajednice, koji su pažljivo prtaili ovaj dijalog u Bujanovcu (Musliu-Vučić) u nezvaničnom razgovoru su nam preneli da svečanost ipak nije bila ni vreme ni mesto a ni način da se razgovara o ovom problemu , za koji i oni znaju, i da za to postoje druga mesta, poput sastanaka nacionalnih saveta u Vladi srbije.
A u duhu predizbornih kampanja u pojedinim krugovima albanskog političkog korpusa se današnje istupanje Musliua tumači kao njegova samopromocija.
Kakogod, mediji izveštavali, Vučić pokazao da je trpeljiv, Musliu punio novinske stupce ali dugogodišnji problem nedostatka udžebnika na albanskom jeziku nije rešen.
Kao ni pitanje “zarobljenih” udžbenika sa Kosova.
Možda je u pravu jedan politički iskusan bujanovčanin (nacionalnost nije bitna za ovu priču) koji nam , na kraju, reče “Ma, sve je to politika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare